Máte v plánu zakoupení nové televize, ale nevíte, pro kterou se rozhodnout a která vyhoví vašim potřebám? Nechcete investovat do drahých modelů a zároveň se obáváte, že levnější modely nebudou splňovat vaše nároky na kvalitní obraz nebo že nebudou mít dostatečný počet funkcí? Pak Vám může pomoci náš průvodce výběrem televizí, který vám snad napoví, jaká televize s jakými parametry bude právě pro vás ta pravá.

Z čeho vybírat?

LCD televize

Klasická LCD technologie je dnes již překonána modernějšími, konkrétně LED a OLED panely, které jsou v mnoha parametrech vyspělejší. Pro uživatele, pro které je důležité cenové hledisko nebo kteří přecházející z klasické CRT televize, jsou ale stále dobrou volbou.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/lcdtelevize.jpg

Výhody

  • Nízká cena
  • Vysoký jas
  • Nízká spotřeba

Nevýhody

  • Černá barva není zcela černá, proto horší kontrast
  • Horší pozorovací úhly, pokud nebudete sedět čelem, obraz může být zkreslený
  • Delší doba odezvy, poznáte hlavně u sportovních přenosů a akčních scén, kdy může být obraz rozmazaný

LED televize

Většina dnes prodávaných televizí má LED panel, který je vylepšeným LCD panelem a zatím nejlepším kompromisem mezi cenou a kvalitou obrazu. Postupně tato technologie vytlačuje televize a jiná zařízení se staršími LCD panely. LED televize jsou určeny pro všechny, kdo se nespokojí se starším typem podsvícení a zároveň nechtějí utrácet mnoho peněz za nejnovější QLED nebo OLED televize.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/led-televize.jpg

Výhody

  • Menší spotřeba oproti LCD televizím
  • Dobrý kontrast
  • Vysoký jas

Nevýhody

  • Vyšší cena oproti LCD televizím
  • Podobně jako u LCD televizí, má LED horší pozorovací úhly a pokud nebudete sedět čelem, obraz může být zkreslený

OLED televize

S technologicky nejvyspělejším panelem přichází OLED televize, kde je kvalita panelu vykoupená vysokou cenou a jsou určené jen pro skutečné fajnšmekry. Dokud nedojde k výraznému poklesu cen, nebude tato nadějná technologie budoucnosti cenově dostupná pro většinu běžných zákazníků.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/oled-televize.jpg

Výhody

  • Věrné podání černé barvy a výborný kontrast obrazu
  • Tvarová různorodost zařízení
  • Malá spotřeba elektrické energie

Nevýhody

  • Možnost vypalování panelu u statických obrazů
  • Velmi vysoká cena

Funkce a parametry televizí

Televize je v mnoha domácnostech centrem zábavy a informací. Při jejím výběru je proto dobré sledovat několik parametrů uvedených v tomto průvodci.

Zobrazovací frekvence

Frekvence v Hz má udávat počet snímků za sekundu, které může obrazovka zobrazit. V prvé řadě je ale potřeba zmínit fakt, že výrobci u svých televizí často udávají hodnotu frekvence vyšší, než jaká je ve skutečnosti. Tato skutečnost vychází z marketingového soupeření jednotlivých výrobců mezi sebou a snahou nalákat zákazníka na vyšší číslo, než jakou má konkurence. Obrazovky mají skutečné frekvence 50 Hz, 100 Hz a 220 Hz. Může se pak klidně stát, že televize, u níž výrobce udává obnovovací frekvenci 800 Hz, má ve skutečnosti jen 100 Hz. Toto označování je tedy mnohými výrobci zkresleno a při nákupu se podle něj nelze řídit.

Tunery

Drtivá většina dnes prodávaných televizí je vybavena DVB-T a DVB-C tunery. DVB-T slouží pro příjem digitálního pozemního vysílání, v podstatě tak již nepotřebujete další zařízení v podobě set-top-boxu a televize si sama dékoduje digitální signál. DVB-C pak představuje tuner pro příjem digitálního kabelového vysílání, čímž také odpadá nutnost používat externí zařízení pro dekódování tohoto vysílání. Vybrané modely televizí pak disponují i DVB-S tunerem, který umožňuje přijímat satelitní signál pomocí vložené karty a satelitní paraboly. Stejně jako u předchozích tunerů tak není nutno k televizi připojit externí zařízení pro příjem satelitního signálu. V poslední době je ovšem dobré se zaměřit i na tuner DVB-T2 s podporou h.265/HEVC, který u nás nastupuje jako nový standard digitálního vysílání.

Úhlopříčka

Velikost displeje se uvádí jak v centimetrech, tak v palcích (1 palec = 2,54 cm). Uhlopříčka je pak pomyslná spojnice mezi protilehlými rohy obrazovky. Jak velkou uhlopříčku zvolit je na každém z vás. Pokud si chcete maximálně vychutnat váš oblíbený film a zároveň disponujete dostatečně velkým prostorem, je vhodná větší uhlopříčka (zhruba od 107 cm). Důležité je nezapomenout na doporučenou vzdálenost pro sledování televize.

Konektivita

Pro připojení externích zařízení, jako jsou DVD a Blu-ray přehrávače, herní konzole, externí úložiště, mobilní telefony a dalších zařízení, je potřeba se orientovat v nejrůznějších pojmech v oblasti konektivity televizí.

HDMI slouží k obrazovému i zvukovému přenosu mezi dvěma zařízeními. Nejčastěji se HDMI používá pro připojení externích zařízení k televizi. Těmito externími zařízeními jsou například DVD nebo Blu-ray přehrávače, herní konzole, satelitní přijímače, notebooky, počítače nebo například digitální kamery a fotoaparáty.

DLNA zjednodušeně řečeno umožňuje například v televizoru bezdrátově přehrávat multimediální obsah v podobě videí nebo obrázků z externích zařízení, jako jsou počítače, síťové disky NAS, mobilní telefony, fotoaparáty a videokamery, která podporují právě DLNA protokol.

MHL představuje způsob kabelového připojení přenosných elektronických zařízení, např. mobilních telefonů a tabletů k televizi s vysokou obrazovou a zvukovou kvalitou.

WiDi (Intel Wireless Display) je moderní bezdrátovou obdobou HDMI, kdy lze do televize přenést obraz a zvuk z přenosného zařízení pomocí bezdrátové internetové sítě.

Wi-Fi je dnes ve většině chytrých televizí standardem a představuje tak elegantní způsob bezdrátového připojení televize k internetu, případně pro připojení externích zařízení prostřednictvím bezdrátové sítě k televizi.

NFC je bezkontaktní technologií pro párování a přenos souborů mezi dvěma zařízeními. Po přiložení mobilního telefonu podporující NFC k televizi se tyto mezi sebou jednoduše a rychle spárují a televize pak například půjde ovládat pomocí mobilního telefonu.

CI slot se kromě settopboxu a satelitního přijímače stále častěji nacházejí také v televizích. Slouží k doplnění dekodéru kódovaného signálu, u nás se jedná především o Cryptoworks modul do CI slotu.

USB je televize vybavena pro připojení externích zařízení a uložišť, pomocí kabelu tak lze například přehrávat a zobrazovat multimediální obsah z uložišť a zařízení.3

3D technologie slouží pro větší požitek z filmů, kdy výsledný obraz je tvořen prostorovým efektem, který vyvolává pocit „vystupujících“ objektů z obrazovky. Tato technologie se nesetkala s velkým zájmem ze stran zákazníků, proto se od ní u televizí postupně upouští.

Smart TV v překladu z angličtiny znamená „chytrá televize“. Tento druh televizí je na trhu stále více žádaný a zákazníci jej upřednostňují před obyčejnými televizory. Chytré televize umožňují instalaci aplikacích podobně jako do telefonu a můžete pam například na svém televizi sledovat YouTube videa, filmy ze služeb Netflix nebo HBO apod.

Mohlo by vás také zajímat…

Problematice televizorů se podrobněji věnujeme v dalších článcích. Zde si můžete přečíst o přechodu na nový standard digitálního vysílání, zde se dočtete o technologiích LED, OLED, QLED a rozdílech mezi nimi. A pokud chcete něco extra, podívejte se na popis fuknce Ambilight, která ze sledování televize udělá opravdový zážitek. Informace o tom, jakou velikost televize vybrat, najdete zde.

Zobrazit nabídku televizí >>