Televize Philips jsou známy především svou patentovanou technologií Ambilight, díky které jsou na zeď za televizorem promítány barvy podle toho, co se děje na obrazovce. Spousta zákazníků si už TV bez této funkce neumí představit. Co když se ale rozhodnou, že chtějí tu nejlepší zobrazovací platformu? I zde má Philips odpověď v podobě své řady OLED televizí. Model 55OLED855/12 jsme otestovali.

Oceněný design

První, čeho si všimnete po vybalení, je nádherný kovový design. Ať už se podíváte na mohutnou kovovou nohu, na které televize stojí (pokud jí tedy nepověsíte na zeď), nebo na kovové lemování obrazovky, vše působí bytelným dojmem. Osobně jsem u OLED TV nadšen z tenkého vzhledu. Nejinak je to i u „osmsetpadesátpětky“. Rámeček obrazovky je tenký jen necelé 4 mm. Designovou záležitostí je i úzký podlouhlý ovladač, jehož spodní část je vyrobena z imitace kůže a horní strana je pokovená. Příjemné je také podsvícení všech tlačítek. Jedinou věc, kterou bych ovladači vytknul, je nemožnost orientace hmatem, kdy tlačítka na sebe přímo navazují a tvoří jednolitý blok.

Vzhledem k výše uvedenému není divu, že televize byla oceněna prestižní cenou RedDot Design Award.

Uživatelské rozhraní

Philips 55OLED855/12 je vybavena operačním systémem Android TV. Zde jsem měl trochu obavy z plynulosti, přeci jen má takové rozhraní větší nároky na hardware televizoru. Pokud chybí výkon, projeví se to na rychlosti rozhraní. Ty se však nenaplnily a Android TV běží svižně, bez záseků a zbytečných prodlev. Ihned po instalaci jsem k TV přiřadil účet, který používám i u smartphonu. Automaticky se mi natáhlo heslo třeba na Netflix. Z Google Play jsem pak doinstaloval aplikaci HBO GO a hned ji zprovoznil. YouTube je v TV již předinstalováno, stejně jako funkce Google ChromeCast, kdy můžete do televize bezdrátově posílat obsah přímo z vašeho chytrého telefonu.

Co se týče klasického DVB-T2 režimu a sledování televizních stanic, zde mi bylo nabídnuto při prvním zapnutí automatické ladění stanic. To jsem také využil. Uživatelé, kteří nemají zkušenost s TV Philips, budou prvně překvapeni ze systému seřazování stanic, které je zde oproti konkurenci řešeno jinak, a to formou „oblíbených“. Není to však nijak složité, jen jiné. Celkově je přepínání mezi stanicemi rychlé. U špičkového modelu je také samozřejmostí funkce HbbTV nebo-li „červené tlačítko“.

Obraz a zvuk

Obraz OLED TV Philips je kapitolou samou pro sebe. Ti z vás, co již mají s OLED zkušenost, vědí, že jde v podstatě o jedinou platformu, která umí nabídnout skutečně černou barvu Je to dáno tím, že obrazovka nemá podsvícení a rozsvěcují se v ní samostatné pixely, které jsou zrovna potřeba. Když je tedy něco černé, nic nesvítí a černá je zkrátka černá. Tohle je také cesta k dokonalému kontrastu obrazu.

Televize nabízí široké možnosti přizpůsobení barevného podání. Celkově mi při porovnání s OLED od konkurenčního výrobce přijdou na Philipsu barvy sytější a „barevnější“. Obzvláště odstíny červené a žluté jsou dle mého názoru naprosto parádní. Rozhodně zde nečekejte bledé barvy.

Zvukový projev televize je i z vestavěných reproduktorů nadstandardní a nelze srovnávat se základními modely. I do tak tenkého a minimalistického těla se podařilo vměstnat reproduktory, které vás svým přednesem zaujmou. Samozřejmě že na soundbar nebo domácí kino se nechytají, ale to je už jen z fyzikálního hlediska samozřejmé.

Pro propojení s externím zvukovým zařízením lze využít digitální optický výstup nebo HDMI. Osobně používám optický výstup, kterým živím receiver Yamaha a reproduktory Wharfedale. Zde bych rád vyzdvihnul kvalitu zvukového výstupu, který je dle mého názoru čistější a nabízí lepší dynamiku, než na jakou jsem byl zvyklý například u OLED LG.

Ambilight – třešnička na dortu

Zatím mě tato televize jen mile překvapila. Je tady ale ještě jedna věc, kterou jsem zmiňoval již v úvodu recenze a která dělá z Philips OLED855/12 mého favorita mezi OLED. Jde o funkci Ambilight, se kterou jsem měl zkušenost již ze dvou klasických LED modelů. To, jak barvy vystupují z obrazovky, je silně návykové. Pocitově to působí, jako by obrazovka byla větší. Zároveň díky podsvícení pozadí televize není tolik při sledování namáhán zrak a i po delší době jsem nepocítil únavu očí. Jako bonus zmíním, že Ambilight běžně „sleduje dění na obrazovce“. Když si ale chcete udělat „domácí párty“, můžete v nastavení snadno přepnout na možnost „sledování hudby“. Pak se barvičky a jejich blikání upraví přesně podle tónů vaší oblíbené skladby.

Vyplatí se koupě?

Technologie OLED je dle mého názoru úžasná. Dobře jí znáte třeba z některých chytrých telefonů a hodinek. Výroba televizního panelu s touto technologií je však nákladná. Tomu odpovídají také pořizovací ceny takových televizorů. 55“ varianta Philips 55OLED855/12, kterou jsme testovali, vyjde na 29.990 Kč. To není o nic více, než kolik stojí konkurence. Zde však získáte něco navíc. V první řadě je to unikátní Ambilight, v neposlední řadě však třeba i prodloužená záruka na 5 let. Tyto věci hovoří právě ve prospěch Philipsu.

Zobrazit nabídku Philips OLED TV >>