Zima představuje především pro astmatiky a alergiky náročné období, kdy dýchají ve vytopených místnostech suchý vzduch, ale navíc je tento obohacen o nežádoucí prachové částice a roztoče, což může komplikovat život nejednomu z nás. Částečným řešením a úlevou mohou být domácí čističky vzduchu, které filtrují vzduch a zachycují nežádoucí částečky.

Základem čističky je filtr

Jedním ze stěžejních parametrů čističky vzduchu je použitý filtr. Prochází jím veškerý čištěný vzduch a právě díky filtrům je zbaven nečistot a alergenů. Jednotlivé filtry se od sebe značně odlišují a jsou určeny pro boj s různými nečistotami.

HEPA filtr

Nejrozšířenější typ filtru s vysokou účinností. Odstraňuje prach, nečistoty, zápach a kouř. Mezi hlavní nevýhody patří vyšší hlučnost přístrojů, které jsou tímto filtrem vybaveny a nutnost filtr pravidelně měnit.

Vodní filtr

Tento filtr má nízkou účinnost, která se pohybuje mezi 50 – 70%. Výhodami však je velmi tichý provoz a funkce zvlhčování vzduchu bez nutnosti výměny filtru.

Elektrostatický filtr

Jedná se o velmi používaný filtr v čističkách vzduchu. Účinnost tohoto typu filtru dosahuje až 99%. Tento systém se navíc vyznačuje téměř bezhlučným provozem, protože k nasávání není použit ventilátor. Částečky ve vzduchu jsou přitahovány elektrostatickou silou.

Filtr s aktivním uhlím

Tato varianta bývá často kombinována s HEPA filtrem. Na čištění vzduchu od částeček nemá vliv, jeho hlavním úkolem je zachycení zápachu.

Fotokatalický filtr

Tento filtr využívá chemické reakce v kombinaci s UV zářením. Ze vzduchu díky němu lze odstranit opravdu velké množství virů a bakterií. Výhodou je, že filtr není potřeba měnit. Nevýhodu představuje produkce ozonu, která vzniká účinkem UV záření na kyslík ve vzduchu.

Vybírejte podle velikosti místnosti

Před výběrem čističky vzduchu pečlivě zvažte, v jak velké místnosti ji hodláte používat.  Její výkon totiž udává, kolik metrů krychlových je schopna přečerpat za hodinu. Je tedy dobré znát celkový objem místnosti. Díky tomuto číslu snadno zjistíte, kolikrát za hodinu dojde k jeho výměně.

Šetřit se zde nevyplatí

Rozhodně ne všechny čističky vzduchu jsou stejné. Na trhu existuje celá řada výrobců a modelů. Některé odstraňují viry a bakterie, jiné jsou určeny na pohlcení prachu a roztočů. Lze díky nim odstranit zápach nebo zvlhčit vzduch.  Nejlevnější čističky vzduchu začínají na cenách okolo 2.000 Kč. Zde je potřeba si uvědomit, že tato zařízení představují skutečný základ a tak lze počítat pouze se základní filtrací vzduchu, která často nevede k odstranění dýchacích obtíží. Pro alergiky tyto modely nemají význam, protože nejsou schopna zachytit pylové části. Jejich nevýhodou je také vyšší hlučnost, což představuje u domácích čističek další důležitý parametr.

Pomyslná střední třída už nabídne mnohem více. Díky kombinaci různých druhů účinných filtrů jsou tyto čističky schopny odstranit ze vzduchu jak alergeny, tak prachové části. V praxi navíc každý použitý filtr násobí účinky toho předchozího. V dostupné cenové relaci je úroveň filtrace na hranici 80% solidním a běžným výsledkem. Na trhu jsou samozřejmě k dostání také špičkové čističky vzduchu nejvyšší třídy, jejichž cena často překročí i desetitisícovou hranici. Mezi typické výrobky této kategorie patří produkty věhlasného výrobce Dyson, jejichž účinnost filtrace dosahuje až 99%.

Zobrazit nabídku čističek vzduchu >>