Při výběru nové lednice či mrazáku jste se jistě setkali s parametrem, který nese název „klimatická třída“. Víte ale, co tato hodnota udává a k čemu je důležitá?

Nemá nic společného s energetickou třídou

Mnoho zákazníků se domnívá, že klimatická třída je spjata s udávanou energetickou třídou a má přímý vliv na zařazení spotřebiče do určité třídy. To ale není pravdou. Klimatická třída totiž pouze udává, pro jaké rozpětí vnějších teplot je konkrétní chladící zařízení určeno. Tyto třídy jsou označeny písmenky SN, N, ST a T. Každá má pak jasně stanoven rozsah vnějších okolních teplot, ve kterých může být spotřebič obvykle používán. Některá chladící zařízení jsou pak označena kombinací několika klimatických tříd, což je velkou výhodou, protože vhodnou kombinací mohou být chladnička či mrazák provozovány v teplotním rozmezí až 10 – 43 °C.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma apartmán, čerstvý, červená Základová fotografie

Proč je správná klimatická třída důležitá?

Mohlo by se zdát, že provoz chladícího zařízení při nižší, než stanovené teplotě, nemůže působit žádné provozní problémy. Opak je ale pravdou. Pokud jsou chladnička či mrazák provozovány při nižší, než udávané teplotě, dojde ke zhoustnutí oleje, se kterým pracuje kompresor. To vyvolá vznik vyššího provozního tlaku, což může způsobit poruchu vnitřního mechanizmu.

Naopak provozování ve vyšší než stanovené vnější teplotě povede ke snížení účinnosti chladničky či mrazáku, kdy vlivem slabší vnější izolace spotřebiče dochází k nežádoucímu přístupu vnějšího tepla do jejího interiéru. Chladící zařízení pak doslova nestíhá udržovat požadovanou provozní teplotu.

Mrazák Electrolux LCB3LE38W0

K podstatným problémům může při nízké vnější teplotě docházet u dvoudvéřových chladniček, případně u modelů, které jsou vybaveny jedním společným kompresorem pro chladící i mrazící část. Tyto spotřebiče jsou řízeny termostatem, který automaticky díky nízké vnější teplotě sníží výkon kompresoru. Tento nízký výkon bude bohatě stačit pro ideální teplotu v chladící části, ale naopak v mrazáku bude chladící výkon scházet a může dojít k postupnému rozmrazení skladovaných potravin.

Beko americká chladnička GN1426234ZDXN | MALL.CZ
Zkratka označeníCelý název třídyRozsah vnějších teplot
SNSubnormální10 – 32 °C
NNormální16 – 32 °C
STSubtropická18 – 38 °C
TTropická18 – 43 °C
Přehled klimatických tříd v tabulce

Z nabídky chladniček a mrazniček můžete vybírat zde >>