Žehličku na prádlo najdeme v každé domácnosti. Je nezbytný pomocník, bez kterého se, pokud nechceme chodit v pomačkaném oblečení, neobejdeme. Možná právě proto si zaslouží náležitou péči.

Vodní kámen je prevít…

Jak hlásala dávná televizní reklama na prací prostředek, vodní kámen je zlo nejen pro pračky, ale také pro další spotřebiče, jako jsou třeba kávovary nebo žehličky, kterým se dnes budeme věnovat.

Jak moc se bude vodní kámen usazovat, to závisí na tvrdosti vody, kterou doma máte. Tento údaj se dá snadno zjistit pomocí jednoduchých testů v podobě papírové tyčinky, která po namočení postupně indikuje stupeň tvrdosti.

Vodní kámen žehličce škodí především tím, že zanáší kanálky, čímž brání průniku páry napařovacími otvory. Kámen se může usazovat také v nádobce a celém vodním systému žehličky. Následně pak může dojít k uvolnění nečistot, které při žehlení nenávratně poškodí vaše oblečení.

Jakou žehlicí plochu si vybrat a která je nejlepší? | Braun CZ

Nejmodernější typy žehliček jsou vybaveny samočistícími odvápňovacími systémy, které samy odstraní usazeniny a vodní kámen, případně vás na nutnost vyčištění upozorní. Pak stačí postupovat podle návodu konkrétního výrobce. Pokud však vaše žehlička takovým systémem nedisponuje, budete si muset poradit sami. Interval čištění a odvápnění závisí samozřejmě na frekvenci používání žehličky, již zmíněné tvrdosti vody a způsobu používání. Optimální ale bude přistoupit k tomuto kroku alespoň jednou za měsíc. Jednoduchým a dostupným pomocníkem při čištění a odvápnění je klasický ocet. Ten smíchejte s vodou v poměru 1:1 a směs vlijte do zásobníku na vodu. Žehličku nechte poté zhruba pět minut napařovat. Po ukončení celého procesu několikrát důkladně propláchněte nádobku a celý systém čistou vodou, abyste se zbavili typického octového zápachu.

Žehlička

Profesionálnějším řešením je pak použití některého z odvápňovacích prostředků, které jsou dobře známy všem majitelům kávovarů. Zde při dávkování postupujte v souladu s pokyny výrobce přípravku. Zbytek procesu je totožný s tím dříve zmíněným, octovým.

Péče o žehlící plochu

Když jsme u toho vodního kamene a nečistot, pak vězte, že obojí může ulpívat také v napařovacích kanálcích na žehlící ploše. V tomto případě pomohou vatové tamponky do uší, jemně namočené do octa. Těmito můžete snadno kanálky na žehlící ploše vyčistit. V žádném případě nepoužívejte k čištění tvrdé a ostré předměty, došlo by k nevratnému poškození žehlící plochy.

Každému z nás se jistě někdy stalo, že omylem nastavil nevhodnou teplotu, případně přejel žehličkou přes potisk oblečení. Na žehlící ploše se díky tomu usadila nečistota. V takovém případě je nutné ihned přerušit žehlení a co nejrychleji se pustit do čištění žehlící plochy. Na trhu existují speciální přípravky ve formě tyčinek, sprejů či krémů, které jsou k tomuto určené. Ne každý je však má doma běžně k dispozici. V tomto případě skvěle poslouží zubní pasta, kterou stačí nanést na hadřík. Studenou žehlící plochu krouživými pohyby snadno vyčistíte od připálenin. Po omytí můžete pokračovat v žehlení.

Pokud nepomůže zubní pasta, můžete sáhnout po našem osvědčeném octu, do kterého namočíme hadřík a tím přejíždíme po vlažné žehlící ploše (mírné zahřátí zvýší účinnost čištění). Při čištění dbejte na to, aby se ocet ani nečistoty nedostaly do napařovacích otvorů.

A co tahle novou žehličku? Vybírejte zde >>