Nový kávovar je velkou radostí pro každého milovníka dobré kávy. Je ale pár věcí, které se k takovému novému přístroji mohou hodit. Sepsali jsme pro vás pár tipů.

Čistota, půl zdraví

Ať už jste zakoupil „pákovku“ nebo „automat“, v obou případech je potřeba kávovar pravidelně odvápňovat, odmašťovat a pečovat o jeho čistotu.

K těmto účelům slouží speciální přípravky, tzv. odvápňovače a odmaštovače, které vyrábí mnoho renomovaných výrobců. Liší se svou účinností, složením, způsobem aplikace a samozřejmě i cenou. Jsou k dostání ve formě roztoku, případně tablet. Pokud používáte automatický kávovar, stačí při procesu odvápňování postupovat podle pokynů na displeji. Na nutnost odvápnit Vás navíc upozorní sám. Všeobecně u všech modelů kávovarů platí, že je vhodné při časté přípravě kávy přístroj odvápnit jednou za čtvrt roku. Dvakrát do roka je pak čas na použití přípravku pro odmaštění. Věděli jste, že nepražená káva obsahuje zhruba 10 – 15 % tuků a vosků? Tento podíl se pražením sníží, ale i tak zbytky těchto mastných složek postupně zanášejí mechanismus kávovaru. Mimo to, že nánosy mastnoty mohou ovlivnit chuť kávy, mohou mít také neblahé následky na životnost a funkce kávovaru.

Přípravky pro čištění kávovarů najdete zde >>

Během celého provozu byste určitě neměli zapomenout na instalaci vodního filtru, díky kterému se ze zásobníku do kávovaru, potažmo do Vašeho šálku, dostane voda zbavená nežádoucích látek, nečistot a především vodního kamene. Ten může způsobit postupné ucpání trysek a zanesení kávovaru, které ve spojení s vysokým tlakem mohou způsobit únik páry či nevratné poškození elektronických obvodů. Vodní filtr se tedy rozhodně vyplatí.

A co do něj nasypat?

Nejrozšířenějšími druhy kávy jsou Arabika a Robusta. Prvně jmenovaná pochází se Střední a Jižní Ameriky, případně Afriky. Robusta je doma v Jižní Americe a Asii. Arabica tvoří většinu světové produkce a její chuť obsahuje více kyselých tónů a menší podíl kofeinu. Oproti tomu Robusta obsahuje vyšší podíl kofeinu a chutná více nahořkle. V nabídce jsou buďto samotné odrůdy, nebo jejich směsi. Poměr jednotlivých druhů a způsob pražení pak zajistí specifickou chuť každé z nich. Záleží tedy na Vás, která chuť více vyhovuje Vašim chuťovým buňkám. Dalším faktorem, který ovlivní výslednou chuť, je způsob pražení. V nabídce jsou jak běžné průmyslově vyráběné kávy za dostupnou cenu, tak i exkluzivní směsi z řemeslných pražíren, za které si však připlatíte. Vybrat si také můžete vhodné balení, jejichž gramáž se obvykle pohybuje od 250 g až po 1 kg.

Nabídku kvalitních káv najdete zde >>

Co by se ještě mohlo hodit?

Ze správného šálku chutná káva ještě lépe. Stačí si jen vybrat – od maličkých na espresso, až po ty největší na cappuccino. Určitě doporučujeme se poohlédnout po dalším příslušenství, třeba napěňovačích mléka, díky kterým bude vaše kávička ještě chutnější.

Nabídku kávových sklenic a nádobí najdete zde >>

Za zmínku stojí také mlýnky, které spolehlivě pomelou kávová zrna. A pokud si přejete, aby káva vydržela co nejdéle čerstvá, neobejdete se bez vakuové nádoby.

Kompletní nabídku kávovarů a příslušenství najdete zde >>