Trouba je součástí každé domácnosti a nějaký ten pečený pokrm si dopřejeme poměrně často. Připravili jsme pro vás několik tipů, které mohou přinést ještě lepší výsledky.

Zkraťte si předehřívání

Recepty většinou uvádí nutnost vložení pokrmu do již předehřáté trouby. Takové předehřívání může v závislosti na typu trouby a požadované teplotě trvat příliš dlouho. Když chystáte oběd na čas, je každá minuta drahá. V tomto případě doporučíme nastavit troubu na nejvyšší možnou teplotu a zapnout na 3 – 6 minut funkci grilu. Teplota v troubě se tímto postupem rychle zvýší a vy pak jen upravíte nastavení na požadovanou funkci a teplotu. Touto fintou ušetříte až polovinu času pro předehřátí.

Neotevírejte troubu během pečení

Pokud jste netrpěliví a chcete mít jistotu, že se pokrm připravuje správně, jistě během pečení alespoň jednou otevřete troubu a ověříte, že je vše v pořádku. Takové otevření ale může znamenat pokles teploty klidně i o 20 stupňů a následné dohřátí na požadovanou hodnotu trvá i deset minut. Snadno si pak spočítáte, že když troubu otevřete vícekrát, výsledek pečení nemusí přesně odpovídat receptu, který jste se snažili při přípravě dodržet. Jak to vyřešit? Nejsnadnější to mají majitelé inteligentních trub, které jsou vybaveny teplotní sondou. Tu vložíte přímo do pečínky. Po dosažení optimální vnitřní teploty se trouba sama vypne. Ostatním nezbude, než se poohlédnout po samostatné teplotní sondě nebo jednodušším analogovém teploměru, který je pro tyto účely určen.

Nezapomeňte pokrm správně umístit

Každá trouba je vybavena dvěma topnými tělesy – na horní a na spodní straně. Pokud plech či rošt umístíte na nejvyšší či na nejnižší pozici, nedojde k rovnoměrnému propečení, vždy bude více upečena spodní či horní strana. Obzvláště majitelům trub s horkovzdušným ventilátorem doporučujeme zvolit středovou pozici s tím, že pokud si přejete více dopéct horní či spodní stranu, nechejte na konec pečení aktivní jen horní či spodní ohřev. Docílíte tak například křupavé kůrčičky na povrchu. Když už jsme u těch horkovzdušných trub, nezapomeňte na úpravu teploty oproti receptu. V horkovzdušné troubě vzniká prouděním vzduchu větší teplota, než při klasickém pečení bez ventilátoru. Proto při použití této funkce snižte teplotu oproti receptu o 10 stupňů Celsia.

Po vytažení z trouby nespěchejte

Určitě to dobře znáte. Maso v troubě je do zlatova upečené, uplynul potřebný čas a vy je vytáhnete z trouby, přesunete na prkénko a pustíte se do porcování. A právě zde se stává častá chyba. Vnitřní teplota v mase může po vytažení stoupnout ještě o 5 – 10 stupňů Celsia vlivem zbytkového tepla. Když jej v tomto stavu začnete rovnou porcovat, vyteče z něj velká část šťávy a výsledkem může být to, že maso bude při konzumaci vysušené. Doporučujeme tedy po vytažení počkat alespoň deset minut, než do masa zaříznete nůž. Pokud jde o větší kousek, neuškodí ani dvacetiminutový odpočinek. Pokud se bojíte, že maso bude při servírování studené, obalte je pro uchování tepla alobalem.

Novou troubu si vyberete zde >>