Dopřejete si čas od času nějakého toho panáka, pár piv s kamarády, případně sklenku vína? Pak jste určitě zažili akci, která se protáhla, pití zachutnalo a ráno se docela těžko vstávalo. Vše je v pořádku až do doby, kdy je potřeba usednout za volant, případně vyrazit do zaměstnání a nejste si jisti, zda už všechen alkohol vyprchal. Řízení pod vlivem (byť zbytkového) alkoholu se nevyplácí, nejen že můžete ohrozit ostatní účastníky dopravního provozu, ale riskujete odebrání řidičského průkazu a vysoké pokuty.

Ve zkratce:

  • Digitální tester je dnes standard.
  • Čím dražší, tím lepší. Spolehlivé přístroje začínají na cca 1.300 Kč.
  • Všímejte si přesnosti měření, určitě by neměla být horší než 10 %.
  • Pokud chcete, aby přístroj měřil přesně i po delším používání, musí jít kalibrovat v servisu.
  • Pro časté použití, např. pro testování zaměstnanců, hledejte modely s elektrotechnickým snímačem
  • Dají se koupit náhradní náústky?

Případnému problému můžete snadno předejít pořízením digitálního alkohol testeru. Pryč jsou doby, kdy se foukalo do trubiček či balónků, které se následně dle obsahu alkoholu v dechu zbarvily. Nyní je vše již v režii digitálních přístrojů, které používá i policie. Věděli jste, že ve Francii je alkohol tester dokonce povinnou výbavou každého řidiče?

Jak vybrat ten správný alkohol tester?

Na trhu je k dispozici spousta modelů. Ceny začínají na několika stokorunách, končí i na desítkách tisíc. Na rovinu řekněme, že právě při koupi tohoto zařízení se nevyplatí šetřit a kupovat nejlevnější typy, na jejichž přesnost se vzhledem k použitému snímači nelze spolehnout. Spolehlivý alkohol tester pro občasné orientační měření se dá pořídit zhruba za 1.300 Kč. S každou další stokorunou dostanete přesnější a spolehlivější přístroj. Obvyklá přesnost základních modelů se pohybuje okolo 10 %. Pro někoho může být důležitý také celkový čas, který je potřebný k provedení měření. Ten se pohybuje mezi 15 – 50 sekundami. Většina alkohol testerů je napájena tužkovými či mikrotužkovými bateriemi, které bez problémů vydrží několik desítek měření.

Při koupi si ověřte, zda výrobce poskytuje možnost kalibrace. V praxi to znamená, že po určitém časovém intervalu či počtu použití tester odešlete do servisního střediska, které zařízení kalibruje tak, aby byla zachována přesnost měření a pošlou jej zpět. Modelům, které tuto možnost nenabízí, se raději vyhněte.

Pokud chcete alkohol tester používat pravidelně, např. pro testování zaměstnanců, doporučíme koupi modelu s elektrochemickým snímačem, který má delší životnost a poskytuje mnohem přesnější výstupy. Před koupí se také ujistěte, že výrobce nabízí možnost koupě náhradních náustků, které lze po každém testu snadno vyměnit.

Zobrazit alkohol testery