Taky si neumíte představit tu správnou dovolenou nebo víkend bez knížky v ruce? Pokud jste opravdu zapálení čtenáři, na knížku vám klidně stačí jen pár hodin. A zásoba se pak v batohu pronese. Elegantním řešením jsou elektronické čtečky knih, které váží pár gramů a pohodlně se do nich vejde celá vaše knihovna.

Jak to vlastně funguje?

Displej čteček používá technologii tzv. elektronického inkoustu, která má obdobné vizuální vlastnosti jako klasická potištěná stránka papíru. Nebolí z něj oči a nevyzařuje z něj světlo. Zároveň má skvělou čitelnost i na přímém slunci. Ve tmě je potřeba ke čtení použít lampičku, případně pořídit čtečku, která má lampičku integrovánu.

Další důležitou výhodou je dlouhá výdrž na jedno nabití i při aktivním používání. Bez problémů přesáhnete jeden týden každodenního čtení.

Jak do čtečky dostanu mé oblíbené knížky?

Samotné e-knihy pak můžete kupovat ve specializovaných „elektronických knihkupectvích“, přímo na portálu výrobce čtečky nebo využít vlastní zdroje, protože čtečky bez problémů přečtou i „obyčejný“ PDF dokument. Pořizovací cena elektronické literatury je oproti tištěné verzi výrazně nižší. Pokud zakoupíte a stáhnete knihu do vašeho počítače, můžete jí do čtečky snadno přehrát např. prostřednictvím kabelu USB.

Velký výběr e-knih najdete v obchodech Google Play a Apple App Store. Mimo to existují celá řada e-shopů, kde jde elektronické knihy koupit, namátkou např. www.ebux.cz, www.palmknihy.cz nebo www.ereading.cz . Vybírat můžete z titulů všemožných žánrů a spousty více i méně známých autorů z celého světa.

Kolik mě čtečka bude stát?

Překvapivě ani samotné pořízení čtečky elektronických knih není nikterak nákladnou investicí. Při koupi některého ze základních modelů si vystačíte s rozpočtem, který nepřevýší 2.000 Kč. Za vybavenější modely dáte něco málo přes 3.000 Kč.

Co čteme my?

Radim: Zrovna dočítám knížku „Stoletý stařík, který vylezl z okna s zmizel“ od Švéda Jonase Jonassona. Je to vtipně napsaný životní příběh tvrdohlavého staříka, takového švédského Forresta Gumpa, který se tak vždy nějak nechtěně dostal k historickým událostem minulého století.

Jarda: Američan Ransoma Riggse léta sbírá staré a strašidelné fotky. A při prohlížení těchto fotografií se mu začal v hlavě odvíjet fantasy příběh, který sepsal pod názvem „Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti“.

Honza: Jeffery Deaver stvořil ochrnutého detektiva Lincolna Rhyma Lincoln Rhyme  a poprvé ho představil v knížce „Sběratel kostí“. Napínavé, výborně napsané, nejde odložit.

Radek: Parodie na sci-fi, Stopařův průvodce po Galaxii, napsal britský spisovatel Douglas Adams. Sleduje osud Arthura Denta, jediného člověka, který přežil zničení planety země. Ta totiž stála v cestě výstavbě vesmírné dálnice a tak se jí Vogoni, jedni z nejošklivějších stvoření ve vesmíru, jednoduše zbavili.

Zobrazit čtečky knih