Kdo šetří, má za tři. Ne vždy se ale úspora musí vyplatit. Obzvláště to platí při koupi telefonu z šedého dovozu.

Co znamená česká distribuce?

Telefony s tímto označením jsou určeny přímo pro naši zemi. Dováží je zde autorizovaný dovozce a distribuuje je pověřený distributor. Tyto přístroje mají firmware určený přímo pro ČR, to stejné platí o informacích na krabičce. Nejdůležitější je však fakt, že v případě problému řeší případnou záruční opravu přímo autorizovaný servis daného výrobce. Jinými slovy to znamená, že záruku pokrývá výrobce zařízení a opravy jsou prováděny proškolenými pracovníky za použití originálních dílů a postupů. Některé značky navíc poskytují u určitých telefonů nadstandardní služby, jako je expresní servis či zapůjčení náhradního přístroje.

Výsledek obrázku pro samsung  a51¨

A co „šedivka“?

Na našem trhu narazíte na spoustu prodejců, kteří nabízejí telefony, které nepochází z oficiální české distribuce. Tyto přístroje obvykle bývají dováženy ze zahraničí neautorizovanými dovozci z různých zemí. Následně jsou „upraveny“ pro prodej ČR tak, že na krabičku jsou doplněny zákonné údaje v českém jazyce, případně je vyměněna nabíječka za evropský typ. Tyto telefony můžou být vybaveny odlišným firmware, což může způsobit problémy např. s aktualizacemi. Zároveň se na telefony z neoficiální šedé distribuce nevztahuje záruka výrobce. Co to znamená? V případě problému telefon předáte na reklamaci prodejci, který vlastními kapacitami diagnostikuje problém s tím, že přístroj nemůže odeslat do autorizovaného servisního střediska. Následovat tedy může neodborná oprava, nebo rovnou zamítnutí reklamace. Zákazník má samozřejmě právo se bránit, ale uvedené komplikace ve výsledku převýší částku ušetřenou při nákupu „šedivky“.

Výsledek obrázku pro huawei p smart z

Existují i výjimky

Některé značky nemají v naší zemi oficiální zastoupení a není tedy k dispozici oficiální distributor a neexistuje tedy nic jako česká distribuce. Jedná se z velké části o čínské výrobce, jakými jsou například Xiaomi, Oppo, Zoppo a další. V těchto případech doporučíme nákup přístroje v ověřeném obchodě, který je schopen pokrýt a zajistit případné reklamace a záruční servis. Přítomnost oficiální distribuce v dané zemi si můžete snadno ověřit na webových stránkách daného výrobce, u populárního Xiaomi např. zde.

Výsledek obrázku pro xiaomi mi note 10 pro

Jak se tedy rozhodnout

Pokud je vašim hlavním požadavkem nejnižší možná cena a neřešíte možné komplikace po koupi, telefon z neoficiální distribuce vám bude sloužit podobně, jako ten z distribuce oficiální, pomineme-li možné komplikace s aktualizacemi softwaru.

Chcete-li však mít jistotu, že v případě jakéhokoli problému dostane telefon maximální péči, podporu a autorizovanou opravu, připlaťte si raději menší částku za telefon, který je určen přímo pro český trh.

Z nabídky telefonů můžete vybírat zde >>