Pro mnohé z vás je práce u počítače každodenním chlebem. Všichni dobře víme, že dlouhé hodiny sezení u PC má neblahý vliv na lidské zdraví. Trpí nejen oči a záda, ale i ruka, kterou ovládáte myš. Poslední zmíněný nešvar pomůže zmírnit použití tzv. vertikální myši.

Jak to vlastně funguje?

Vertikální myši jsou na našem trhu relativně novým produktem. Podle narůstajících prodejů je ale zřejmé, že si mezi uživateli získávají stále větší oblibu. Není divu. Jde v podstatě o klasickou myš se známými ovládacími prvky, jako jsou tlačítka, kolečko a senzor na spodní straně.

C-TECH VEM-07

Hlavní rozdíl oproti myši, kterou zná většina z nás, je v ergonomii, kdy je vertikální myš navržena tak, že na ní nepokládáte dlaň z hora, ale samotný úchop je velmi podobný tomu, jako byste někomu podávali ruku. Tato pozice je pro anatomii lidského těla mnohem přirozenější a výrazně je tak redukováno možné poškození karpálního tunelu, šlach a dalších svalových prvků.

C-TECH VEM-09, vertikální, bezdrátová, 6 tlačítek, černá, USB nano receiver

Zvyknu si na změnu?

Jak to už u každého nového ovládacího prvku bývá, chce to cvik. Zprvu vám bude připadat, že je ovládání počítače vertikální myší komplikované a nepřesné. Vše je ale otázkou zvyku a po několika hodinách až dnech přestanete změnu registrovat. Naopak oceníte citelně menší únavu ruky i po několikahodinové kontinuální práci.

Tracer Flipper

Kolik to bude stát?

Dobrou zprávou je, že vertikální myši nestojí o mnoho více než ty klasické. I zde najdete různě vybavené modely, ať už jde o drátové či bezdrátové varianty. Lze vybírat mezi různými typy senzorů (laserový, optický), na výběr jsou i modely s různými počty tlačítek a úrovněmi dílenského zpracování. Základní varianty můžete pořídit už za částku nižší než 300 Kč.

Z vertikálních myší můžete vybírat zde >>