Léto je tady! Pro mnohé nejoblíbenější roční období, které vybízí k užívání si sluníčka a vysokých teplot. I léto má ale svá úskalí, například v podobě silných bouřek. Nejedna domácnost musela řešit škody, které napáchal úder blesku. Často přitom dojde k poškození elektroniky, což může představovat velkou finanční ztrátu a komplikace. Jak se tedy efektivně bránit? Stačí si domů pořídit přepěťové ochrany.

Jak to funguje?

Přepěťové ochrany chrání spotřebiče před náhlým navýšením napětí v elektrické síti. K této situaci může dojít buď vlivem úderu blesku, případně výkyvem v elektrické síti.  Dojde-li k této situaci, přepěťová ochrana má za úkol „pohltit“ nadbytečné napětí. To se pak nedostane do samotného spotřebiče.

Jak vybrat tu správnou?

Základní přepěťové ochrany pořídíte buď jako prodlužovací přívod, ve kterém je ochrana vestavěna a nabízí hned několik zásuvek pro více spotřebičů (v praxi si představte běžnou „prodlužovačku“, která v sobě má prvky přepěťové ochrany), nebo jako speciální mezikus, který zapojíte do elektrické zásuvky a na jehož druhém konci je již chráněná zdířka pro váš spotřebič. U tohoto řešení lze použít i prodlužovačku s tím, že její délka nesmí přesáhnout 3 metry.

U přepěťových ochran bývá často uváděna hodnota celkově absorbované energie, která je definována v Joulech. Čím vyšší je tato hodnota, tím lépe zařízení vaše spotřebiče ochrání.

Propracovanější modely přepěťových ochran nabízejí mimo samotné „jištění“ elektrické zásuvky také zabezpečení pro anténní, telefonní a internetový kabel.

Některé modely rovnou s pojistkou

Při koupi některých modelů přepěťových ochran získáte rovnou i pojištění proti poškození elektroniky. Výrobci se tím snaží ještě více zdůraznit funkčnost svých řešení. Pro zákazníka je výhodou rovnou dvojitá ochrana, kdy v případě, že přepěťová ochrana selže, škody na spotřebičích uhradí smluvní pojišťovna. 

Kolik mě to bude stát?

Ceny základních přepěťových ochran začínají na hranici stokoruny. Propracovanější modely s vyšší hodnotou celkově absorbované energie pak pořídíte za tisíc korun a více. Při koupi přepěťové ochrany záleží také na hodnotě zařízení, které bude chránit. Pro zabezpečení dražších spotřebičů se rozhodně nevyplatí šetřit.

Zobrazit nabídku přepěťových ochran >>