Mnoha lidem nestačí zvukový výstup, který produkuje televize. V takovém případě sahají po různých vylepšeních audia, nejčastěji pak po sundbarech, externích aktivních reproduktorech nebo rovnou po zvukové aparatuře s AV receiverem nebo zesilovačem. Jak takové zařízení s televizorem propojit a co je dobré mít na paměti, o tom si povíme v následujících řádcích.

Když vám stačí stereo

Obecně lze říci, že televizory jsou vybaveny třemi základními druhy audio konektorů. Prvním je audio výstup prostřednictvím konektorů Cinch. Jde o nejstarší používaný standard. Tohoto propojení lze využít v případě, že k televizoru chcete připojit klasické stereo 2.0 aktivní reproduktory (tedy takové, které v sobě mají vestavěný zesilovač). Lze jej také využít v případě, že máte starší stereo zesilovač a k němu pasivní reproduktory. Slovo „stereo“ a číslice „2.0“ používám záměrně, protože Cinch audio výstup neumí přenášet prostorový zvuk, o kterém si povíme v souvislosti s dalšími výstupy. Hlavní výhodou tohoto propojení je skutečnost, že je kompatibilní i se staršími audio přístroji.

PremiumCord Kabel 2x Cinch-2x Cinch, M/F 10m

O krok dále

Další možností je využití optického výstupu. Jde o čistě digitální přenos zvuku, kdy k propojení televize a audio vybavení slouží optický kabel, u kterého je nosičem signálu světelná vlna. Nejrozšířenější optické konektory jsou označovány standardem TOSLINK (méně používaná je pak jejich zmenšená verze Mini TOSLINK). Výhodou tohoto řešení je, že přenos není ovlivněn žádnými vnějšími vlivy. Z tohoto propojení jste schopni mimo klasického sterea dostat také zvukový signál ve formátu Dolby Digital 5.1. Ostatní vylepšené formáty jsou optickému přenosu zapovězeny. Pokud je chcete využívat, budete muset zvolit propojení HDMI, o kterém si povíme níže. Pro úplnost je potřeba dodat, že optickým vstupem/výstupem jsou vybaveny všechny moderní televize a drtivá většina z aktuální nabídky soundbarů a AV receiverů.

Když chcete to nejlepší

Jistě jste například ve spojení s moderními streamovacími službami slyšeli o prostorovém zvuku Dolby Digital Plus, který oproti klasickému Dolby Digital nabízí několik zvukových vylepšení a především o Dolby Atmos, který při potřebném vybavení nabízí ke klasickému prostorovému zvuku novou perspektivu, kdy zvuk nehraje jen okolo vás, ale i shora. A právě Dolby Digital Plus a Dolby Atmos potřebují ke správnému přenosu propojení konektorem HDMI, přesněji HDMI ARC (audio return channel, tedy zpětný zvukový signál). Pokud tedy vlastníte AV receiver či soundbar s podporou těchto typů prostorového zvuku, je HDMI jediným možným řešením. Mimo nejvyspělejších zvukových formátů nabízí HDMI ARC i několik dalších výhod, mezi které patří například automatické sepnutí zvukového zařízení při zapnutí televizoru a zároveň synchronizované vypnutí. Jako bonus pak můžete snadno hlasitost audiozařízení ovládat přímo dálkovým ovladačem televize. HDMI konektor se stal standardem, kterým jsou vybaveny všechny moderní televize. Ne vždy to ale platí u soundbarů či některých receiverů. Před koupí se proto vyplatí si přítomnost HDMI u audio zařízení důkladně ověřit.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma bílý povrch, detail, hdmi Základová fotografie

Zobrazit nabídku soundbarů >>

Zobrazit nabídku 2.0 reproduktorů >>

Zobrazit nabídku Hi-Fi audia >>