Trh s chytrými hodinkami neustále roste. Lidé objevují výhody nositelné elektroniky a na to reagují výrobci novými a novými modely. K nám na test se dostaly chytré hodinky od značky ASUS, které nesou označení VivoWatch SP. Rovnou mohu prozradit, že tento kousek jen tak nezapadne do šedého průměru smartwatchů konkurence.

Funkce pro monitoring zdraví

Začneme rovnou tím, v čem jsou ASUS VivoWatch SP výjimečné. Díky vestavěným senzorům jsou schopny měřit krevní tlak, okysličení krve a taky EKG. A teď to nejdůležitější – jsou certifikovány jako zdravotní pomůcka. Na naměřené hodnoty se tedy můžete skutečně spolehnout. Během testu jsem porovnával hodnoty s profesionálním tlakoměrem a údaje byly v naprosté shodě.

Detail hodinek ASUS VivoWatch SP s bočním senzorem

Díky těmto snímačům umí hodinky vyčíslit i celkovou harmonii těla. Samotné měření probíhá tak, že zatímco máte VivoWatch SP na zápěstí, přiložíte prsty na snímače po stranách těla hodinek. Na displeji se pak zobrazí procentuální stav měření a po ukončení jeho výsledek.

První dojem

Hodinky dostanete v bílé krabičce. Obsah balení je vcelku standardní, mimo uživatelské příručky, nabíjecí kolébky, USB kabelu a samotných hodinek zde najdete i náhradní silikonový pásek. Za to rozhodně chválím.

Průběh měření

Po vybalení hodinek Vás překvapí jejich tělo, které je vyrobeno z keramiky. Ta má jednu velkou výhodu – jde o nealergenní materiál. Spodní část je pak vyrobena z plastu, který je doplněn o kovové prvky.

Nezvyklý je také displej. Kdo by čekal barvami hýřící OLED panel, ten je na omylu. ASUS VivoWatch SP využívají inverzní barevný displej, který nepřetržitě zobrazuje všechny informace. Po stisku bočního tlačítka dojde k odemknutí hodinek a jeho podsvícení. To využijete především za tmy. U tohoto displeje totiž platí, že čím více světla, tím je lepší jeho čitelnost. Tímto technologickým řešením bylo dosaženo velice dlouhé výdrže na jedno nabití, podle údajů výrobce to může být až 14 dní. V reálném provozu se hodnota pohybuje okolo jednoho týdne používání.

Masivní spona na náramku hodinek

Ovládání a aplikace

Hodinky jsou vybaveny kruhovým displejem o průměru 3.5 cm, který je ve spodní části mírně zploštěn. Ten je celý dotykový, to znamená, že v systému hodinek se můžete pohybovat jednoduchými gesty. Co se týče uživatelského prostředí, to je velice intuitivní, všechny zásadní informace jsou ihned k dispozici.

Vybírat můžete z několika předdefinovaných ciferníků, které se liší grafikou a způsobem indikace času. Na výběr jsou jak „ručičkové“ varianty, tak i digitální verze.

Hodinky jsou schopny fungovat autonomně i bez připojení k chytrému telefonu. Pokud byste se tedy rozhodli je používat jako samostatný přístroj, máte tu možnost. V menu si ručně nastavíte čas a datum a následně vše potřebné najdete v samotných hodinkách. Vhodnější je však rozhodně nainstalovat do chytrého telefonu aplikaci ASUS HealthConnect. Získáte pak přehledy o vašem zdraví, pohybu, spánku a aktivitách přímo v telefonu. Samozřejmostí jsou pak notifikace zpráv a hovorů na displeji hodinek.

I do nepohody

U většiny kvalitnějších chytrých hodinek se již stala dobrým zvykem zvýšená odolnost. Ne jinak je tomu u ASUS VivoWatch SP, které se mohou pochlubit voděodolností, díky které se s nimi můžete ponořit až do hloubky 50 metrů. Takové možnosti jsem sice při testování neměl, ale ponoření do umyvadla na půl hodiny zvládly bez poskvrny. Bez obav tedy můžete s hodinkami monitorovat své plavecké výkony.

Zadní strana hodinek

Aktivní jedince potěší vestavěný modul GPS, díky kterému můžete sledovat ušlou trasu. Fanouškům outdoorových aktivit se pak jistě bude zamlouvat bytelná konstrukce, ze které máte na první dobrou pocit, že hodinky opravdu něco vydrží. To vše efektně dokresluje kovové oko na silikonovém řemínku.

Vyplatí se?

ASUS VivoWatch SP nyní pořídíte za 6.999 Kč, což není zrovna málo. Svou cenovku si ale umí skvěle obhájit zdravotnickou certifikaci a přesným měřícím senzorům. To momentálně v hodinkách nemá nikdo jiný. Určitě potěší také líbivý design a slušná výdrž baterie. Kladně hodnotím i keramické pouzdro hodinek a voděodolnost 5 ATM.

Kolébka pro dobíjení hodinek

Co se na druhou stranu ne každému může líbit, je displej, na kterém nečekejte krásné barvičky. Technické řešení má však výhodu v neustále zobrazených údajích na displeji, skvělé čitelnosti na slunci a dlouhé výdrži na jedno nabití.

Koupi tohoto modelu bych doporučil těm, kterým není lhostejné jejich zdraví a chtějí se 100% spolehnout na naměřené hodnoty. Pokud se zároveň nebojíte sportu a pohybu, budou VivoWatch skvělým každodenním parťákem.

Na ohromování kolegů v kanceláři, odepisování na zprávy a vyřizování hovorů pak doporučuji sáhnout ke konkurenci.

Pokud by Vám 6.999 Kč přišlo jako mnoho, můžete sáhnout po alternativách s označením ASUS BP, které rovněž nabízí certifikované měření a dokonce ještě delší výdrž baterie na jedno nabití. Cena pak začíná na 3.999 Kč.

Zobrazit chytré hodinky ASUS >>