Nedílnou součástí každého počítače je monitor – ať už používáte klasické PC, nebo notebook, ke kterému lze rovněž snadno připojit a rozšířit svou pracovní plochu. V následujících řádcích vám poradíme, na co se při výběru monitoru zaměřit.

Co znamenají jednotlivé parametry?

Úhlopříčka obrazovky: Velikost obrazovky se obvykle udává jako vzdálenost mezi jejími protilehlými rohy. Úhlopříčka je uváděna buďto v centimetrech, nebo palcích. Dnes tvoří úplný základ 19“ varianty, slušný standard představuje 24“ a nejvyšší úhlopříčka může dosáhnout i 49“.

Formát displeje: tato hodnota udává vzájemný podíl jednotlivých stran monitoru. V současné době je nejpoužívanějším formátem 16:9, čím dál tím více se setkáváme s ultraširokými obrazovkami o formátech 21:9, případně 32:9. Širokoúhlý formát oceníte především při sledování filmů, hraní her, nebo třeba střihu videa. Zjednodušeně řečeno se toho na monitor více vejde.

Rozlišení obrazovky: udává maximální počet bodů, který může být na obrazovce zobrazen. Mezi nejvíce rozšířené varianty patří Full HD a Ultra HD (4K). U starších modelů se můžeme setkat s rozlišením HD, případně HD ready. Čím vyšší je rozlišení, tím více detailů je schopen monitor zobrazit.

Frekvence: je uváděna v jednotkách hertz (Hz) a udává, kolik snímků je schopna obrazovka zobrazit za jednu sekundu. V praxi platí, že čím větší je hodnota, tím lépe a zobrazení je plynulejší, což budete pozorovat především u her.

Jas: tento parametr udává v Candelech na metr čtvereční (cd/m2) maximální jas, který je schopen monitor vyzařovat. Obvykle platí, že čím je hodnota vyšší, tím lépe.

Dynamický kontrast: tato hodnota vyjadřuje poměr mezi nejsvětlejším a nejtmavším možným odstínem na obrazovce a je udávána ve formátu např. 3000:1. Čím vyšší je první hodnota, tím lépe.

Doba odezvy: udává v milisekundách (ms) čas, za který se dokáže změnit pixel z černé barvy na bílou a zpět na černou. U tohoto parametru platí, že čím nižší hodnota bude, tím přirozenější bude zobrazení.

Pivot: jedná se o značení speciálního stojanu monitoru, který umožní jeho přesné polohování a nastavení umístění přesně tak, jak to nejvíce vyhovuje uživateli. Monitor lze pak výškově nastavit, případně otočit na výšku, což značně pomůže při práci s dokumenty a jde o vhodné řešení pro psaní textů.

VESA: jedná se o standard, který označuje rozteče děr pro šrouby na zadní straně monitoru. Díky tomu jej lze pomocí držáku upevnit na zeď nebo prostřednictvím speciálního stojanu na stůl.

Nezapomeňte také na správný konektor. V současné době můžete monitor s počítačem propojit nejrozšířenějším digitálním HDMI, který je schopen přenášet i zvuk, případně poněkud starším VGA nebo méně rozšířeným DisplayPortem. Při výběru můžete zohlednit i přítomnost vestavěných reproduktorů, kdy už nebudete muset k PC připojovat externí repráčky a zvuk bude hrát přímo z monitoru. Na trhu najdete i monitory s vestavěným TV tunerem, který jej umožní  mimo jiné využívat i jako televizi.

Podle čeho vybírat?

Před samotným výběrem je důležité si říci, k čemu budete monitor primárně používat. Pokud půjde o běžné domácí použití, kdy máte v plánu prohlížet internet, pracovat s mailem nebo kancelářskými balíky, spokojíte se s nejlevnějšími variantami a roli pro vás bude hrát především velikost monitoru.

Uživatele, kteří chtějí monitor používat pro práci s grafikou a videem by se měli soustředit na věrnost barevného podání, kdy pro ně bude jistě důležitým parametrem dynamický kontrast a maximální jas. Profesionálové často ocení pivot.

Pokud na monitoru chcete hrát hry a sledovat video, poohlédněte se po modelu s nízkou dobou odezvy a vysokou obnovovací frekvencí.  Pro hráče hraje důležitou roli také použití vhodné grafické karty. Na jednu takovou napsal recenzi náš kolega a přečíst si ji můžete zde.

Z nabídky monitorů můžete vybírat zde >>