Spusta z nás si život bez svého miláčka neumí ani představit, myslím tedy bez svého chytrého telefonu. Ale o telefonní přístroj, stejně jako o toho skutečného přítele nebo přítelkyni, je třeba se náležitě starat. Přinášíme vám několik rad, jak telefonu prodloužit život.

Obal zabrání nejhoršímu

První věcí, kterou si většina z nás s novým telefonem pořídí, je obal na telefon a případně i fólie na displej – ochrání telefon před škrábanci a poškozením. A i když brutální síle neodolají, můžou zabránit těm nejhorším škodám. Vybírejte pečlivě – když si koupíte telefon za tisíce, připlaťte si za kvalitní obal a fólii.

Slunce a mráz vadí

Telefonu a hlavně baterii nesvědčí extrémní teploty – ani velký mráz, ani přímé letní slunce. V zimě telefon noste co nejblíže k tělu; určitě není dobrá taška, ta rychle promrzne. V létě nezapomeňte přístroj v zaparkovaném autě a nepoužívejte na přímém slunci. Je pravda, že dražší telefony na extrémní teploty upozorní a případně i vypnou, ale nač riskovat.

Voda je nepřítel číslo 1

Pokud nemáte vyloženě voděodolný telefon, vyhýbejte se vodě. Nepoužívejte telefon v dešti, mlze, telefon nepatří do koupelny. Vlhkost velice snadno prostoupí telefonem a může napáchat nenapravitelné škody – a všichni větší výrobci dnes v servisu naprosto bezpečně poznají, že se do telefonu dostala voda, na což se zákonná záruka nevztahuje.

Pokud se vám telefon do kontaktu s vodou nebo vlhkostí přece jen dostane, doporučujeme co nejrychlejší návštěvu servisu nebo alespoň 24 hodinový pobyt v sáčku s nevařenou rýží, která vlhkost absorbuje.

Čistím, čistíš, čistíme

Upatlaný displej telefonu nemá nikdo rád. Pokud ho čistíte, používejte co nejjemnější hadřík. Velice levně se dají pořídit čistítka určená přímo na telefon, popřípadě můžete využít utěrky z nanovlákna, které se používají na čištění skel monitorů a TV. Vyvarujte se také čistících prostředků, které nejsou určené na čistění elektroniky.

Preventivně se vyhýbejte prašnému prostředí. Málokdo si také uvědomuje, že i v sebečistější kapse nebo kabelce se najde prach a textilní vlákna, která se mohou dostat třeba do sluchátkového nebo napájecího konektoru a nadělat neplechu.

Baterie jako v bavlnce

Ohledně zásad správného nabíjení dokáží někteří zasvěcenci diskutovat opravdu dlouho a vášnivě. Vyhneme se zbytečným detailům a zkusíme alespoň ta nejzákladnější pravidla, aby baterie v mobilu vydržela v co nejlepší kondici co nejdéle:

  • Používejte originální nebo certifikovaný kabel. Nebo se alespoň vyhněte kabelům s roztřepenými konci a kabelům koupenými za 20 korun na tržnici. Cena a (ne)značka většinou napoví. To stejné platí pro nabíječku.
  • Nepoužívejte telefon, pokud se kapacita baterie blíží nule. Pokud kapacita klesne pod 10 %, poohlídněte se po nejbližší zásuvce. Samozřejmě pokud prostě potřebujete telefonovat a telefon se vyšťaví, nic se neděje, ale nemělo by to být pravidlem.
  • Když se telefon nabíjí, zahřívá se. Zajistěte, aby při nabíjení byl telefon položený tak, aby volně unikalo teplo. Opravdu není dobrý nápad si telefon v noci napíchnout na nabíječku a strčit pod polštář.
  • U staršího typu baterií se doporučovalo při prvním použití kvůli kalibraci telefon plně nabít a vybít, aby se baterie zkalibrovala – to už u nových Li-Ion baterií neplatí. A dnes už telefonu nevadí, když ho necháte v nabíječce celou noc – jakmile je plně nabitý, vypne se.
  • Jednou za čas telefon restartujte, pomůže to baterii i operačnímu systému.