Léto je časem grilovaček, zábavy, výletů, cestování, párty s přáteli, ale i odpočinku. Vše zmiňované může dokonale zpříjemnit oblíbená hudba. Kdysi si člověk vystačil s walkmanem/discmanem nebo v pozdějších časech s MP3 přehrávačem. Když jste chtěli, aby vás slyšelo i okolí, připadaly v úvahu kazeťáky a později přenosné CD přehrávače.

Doba jde však kupředu a v posledních letech se těší stále větší oblibě přenosné repráčky různých velikostí, konstrukcí a výkonů, které snadno propojíte s mobilem a tabletem – takzvané BlueTooth Speakery.

A jak to vlastně funguje?

Zařízení má v sobě vestavěnou baterii s vysokou kapacitou, alespoň jeden reproduktor, přijímač BlueTooth pro bezdrátový přenos zvuku a několik základních ovládacích prvků, zpravidla pro zapnutí, nastavení hlasitosti, přepínání skladeb a pauzu. Jednoduše jej spárujete se svým mobilem a můžete začít vyhrávat. Pokud mají mobil a repráček podporu NFC, je párování ještě jednodušší, protože tento proces zvládnete pouhým vzájemným přiložením. A máte před sebou jednotky až desítky hodin hudby na jedno nabití.

Kolik taková hračka stojí a podle čeho vybírat?

Ceny BlueTooth speakerů začínají na cenovce 200 Kč a končí klidně i nad hranicí 15.000 Kč. V čem se tedy můžou tak lišit? Jde především o značku, kvalitu a hlasitost zvuku, rozměry, konektivitu, zvýšenou odolnost vůči vodě, prachu a nárazu, použité materiály a kvalitu provedení. Jako bonus může repráček obsahovat tuner pro poslech rádia, čtečku paměťových karet nebo port USB, ze kterých lze přehrávat hudbu bez nutnosti použití externího přehrávače zvuku.

V nejnižší cenové relaci budete vybírat mezi opravdu kompaktními modely s jedním vestavěným reproduktorem s výkonem zhruba 1 – 3 W a skromnější kapacitou baterie zhruba okolo 200 – 500 mAh s délkou výdrže pro několik málo hodin přehrávání.

Ti, kteří hledají kvalitnější zpracování a hlasitější zvukový výstup (za což jsou ochotni si připlatit), mohou sáhnout po produktech renomovaných výrobců, jako jsou například JBL, Sony, X-mini a další. Tato volba  představuje takovou sázku na jistotu.

Pokud chcete masivnější reproduktor, který se nezalekne vlhkosti a prachu, opět je z čeho vybírat. U takto odolných BlueTooth speakerů je již menší možnost výběru, i tak se ale už na hranici tisícovky dá vybrat. Osobně mám výbornou zkušenost s reproduktorem Crono, kdy při grilovačce hrál tak, že vzbudil pozornost sousedů a nezastavil jej ani náhlý deštík. Jako bonus pak nechybí LTE baterie s opravdu, ale opravdu dlouhou výdrží.

Přesouváme se do kategorie objemnějších kousků, které se mimo větších rozměrů, hlasitější a kvalitnější reprodukcí vyznačují i pochopitelně vyšší cenou. Je zřejmé, že tyto modely nejsou pro každého. Sáhnou po nich hudební nadšenci, streetdanceři a především ti, kteří upřednostňují kvalitní zvukový projev před hmotností, rozměry, mobilitou a cenou. Bavíme se o reproduktorech s výkonem převyšujícím 100 W, které jsou vybaveny opravdu nadstandardní baterií, která zaručí hlasitou reprodukci v řádu desítek hodin, podporují všemožné vstupy a umí udělat opravdu rachot.

I u Bluetooth speakerů platí, že s cenou roste kvalita, takže pokud to s hudbou myslíte vážně a nevadí vám investice v řádu jednotek tisíc, najdete v široké nabídce přesně to, co vyhovuje vašim požadavkům. Před investicí dobře zvažte, k čemu budete zařízení využívat a zda budete mít dostatečně kvalitní zvukový vstup, díky kterému vyniknou všechny zvukové přednosti.