Televize a monitory jsou nedílnou součástí našeho každodenního života. Pro zachování kvality obrazu a pro dlouhou životnost je třeba obrazovky pravidelně a správně čistit. Tato činnost se zdá být naprosto jednoduchá, přesto je třeba si uvědomit pár věcí.

Jak tedy na to?

Pro čištění obrazovek se doporučuje používat hadříky vyrobené z mikrovlákna nebo z měkké bavlny. Tyto materiály jsou dostatečně jemné na to, aby nedošlo k poškrábání povrchu obrazovky, ale zároveň jsou schopny účinně odstranit prach a nečistoty. Kupodivu se nedoporučuje k čistění používat papírové utěrky nebo papír jako takový – ten totiž může obsahovat tuhá vlákna a hrubé částice, které mohou povrch televize nebo monitoru poškrábat. Navíc obsahují bělidla a lepidla, která mohou poškodit ochrannou vrstvu obrazovky.

Pravidelně bychom obrazovky měli čistit nasucho od prachu. Ten stíráme shora dolů pohyby od kraje ke kraji. Je důležité nepoužívat příliš velkou sílu, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Od prachu pravidelně čistěte také záda přístroje a nejbližší okolí.

Pokud se na obrazovce objevily otisky prstů nebo odolnější nečistoty, je nutné přistoupit k mokrému čištění. K tomu jsou určeny speciální tekuté čističe nebo pěny, nejčastěji se prodávají v nádobách s rozstřikovačem.

Nikdy nepoužívejte prostředky určené na čištění oken. Ty totiž mohou obsahovat alkohol, amoniak a další chemikálie, které opravdu vaše obrazovka nesnese. Také se vyhněte kohoutkové vodě – znáte to, vodní kámen je prevít 😉

Před vlastním čištěním nezapomeňte spotřebič odpojit od elektřiny! Roztok v malém množství naneseme na utěrku z mikrovlákna nebo měkké bavlny a jemnými krouživými pohyby odstraníme z povrchu obrazovky nečistoty. V případě nutnosti postup opakujeme. Nikdy nestříkejte roztok přímo na obrazovku, mohlo by dojít k zatečení tekutiny dovnitř přístroje a k jeho zničení.

Nabídka čistících prostředků pro obrazovky >>