Pokud se řadíte mezi kávové gurmány, šálek dobré kávy patří mezi vaše každodenní radosti. Co ale udělat pro to, aby kávička chutnala vždy skvěle a kávovar spolehlivě sloužil dlouhé roky? To si povíme v následujících řádcích.

Má smysl se o kávovar starat?

Kávovar je, i když to na venek nevypadá, složitý stroj, který obsahuje vodní nádrž, trysky, vysokotlaké čerpadlo, nahřívací mechanismus a často také „mléčnou sekci“, která slouží pro přípravu nápojů, jako je například oblíbené Cappuccino. Všechny tyto části jsou velice náchylné na usazování nečistot, tvorbu plísní a bakterií. Čistota a dodržování určitých postupů v tomto případě není jen možností, ale naprostou nezbytností.

Vodní kámen je prevít…

Největším nepřítelem všech zařízení, která pracují s vodou, je vodní kámen. Ne jinak je tomu i u kávovaru. Vodní kámen postupem času ulpívá v tryskách, ve vodní nádobce i v okruhu topných těles. To má postupně za následek snížení rychlosti ohřevu vody a problémy s tlakovým čerpadlem. Pokud dojde k nadměrnému usazení vodního kamene v součástech kávovaru, celý přístroj je vystaven zvýšené námaze, která razantně snižuje jeho životnost.

Vše odvisí od tvrdosti vody, kterou v domácnosti nebo v zaměstnání máte. Čím tvrdší voda, tím více usazenin. Tvorbu vodního kamene můžete jednoduše snížit použitím vodního filtru, který pomáhá omezit přísun pevných částic do vodního oběhu kávovaru.

Filtr ale není vše, co je potřeba v tomto ohledu použít. Na trhu je k dispozici široká škála odvápňovacích prostředků, které při správném a pravidelném použití odstraní z kávovaru vodní kámen. Automatické kávovary na nutnost odvápnění samy upozorní buď na základě časového intervalu, nebo podle počtu připravených šálků, které si „automat“ pečlivě počítá. Jednoduše budete informování buď hláškou na displeji, nebo indikační diodou. Odvápňovací prostředek nalijete ve výrobcem určeném množství do nádobky a dále postupujete podle uživatelské příručky výrobce kávovaru, případně dle instrukcí, které se zobrazí na displeji (je-li jím kávovar vybaven).

Pokud vlastníte pákový kávovar, musíte na odvápnění myslet sami. Odborníci doporučují odvápnit přístroj, který je provozován v běžných podmínkách, alespoň jednou za tři měsíce.  

Odvápněním to nekončí

Myslíte si, že když kávovar pravidelně odvápňujete, máte vyhráno? Není to tak úplně pravda. Mimo vodního kamene se v něm usazuje i mastnota, která pochází z kávových zrn. Ta má pak za následek nejen zhoršené chuťové vlastnosti připravené kávy, ale také zanášení jednotlivých součástí kávovaru. Řešením je opět přípravek, tentokrát jde o odmašťovač. Ten může být dodáván ve formě tablety, prášku, či roztoku. Při použití postupujte dle instrukcí výrobce konkrétního odmašťovače, dávkování a samotný postup použití se u jednotlivých produktů výrazně liší.

Na další čištění už nebude potřeba speciální přípravek, postačí pouze tekoucí voda. Jak jsme zmínili na začátku, v kávovaru se díky vlhkosti a teplu tvoří nejrůznější plísně. Ty se mohou vyskytovat u spařovací jednotky, v nádobce na vodu a v zásobníku na kávový odpad. Tyto součásti je potřeba s týdenní pravidelností vyjmout a důkladně vyčistit. Doporučuje se je následně nechat bez utírání volně oschnout. Samozřejmostí je pak omytí vnějších částí přístroje vlhkým hadříkem. Rozhodně k tomu nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit ovládací prvky kávovaru.

A co když umí můj kávovar mléko?

Mléčná sekce kávovaru je s přehledem nejnáchylnější na množení a přenos bakterií. Mimo to se také tato část může snadno ucpat. U automatických kávovarů proplachujte přívodní hadici na mléko pravidelně každý den horkou vodou. Pokud kávovar disponuje odnímatelnou „mléčnou“ tryskou, horkou vodou každý den omyjte i ji.

Další práce vás bude čekat každý měsíc, kdy je potřeba odstranit z kompletního okruhu zbytky mléka a další usazeniny. K tomuto účelu je určen přípravek pro čištění mléčných trysek.

Nabídku přípravků k čištění kávovarů najdete zde >>