Mnoho z vás již o této funkci určitě slyšelo. Bezdrátové nabíjení se stává trendem a spousta výrobců nejen chytrých telefonů, ale i další mobilní elektroniky, tento standard využívá. Uživatelům tato funkce značně usnadní život, protože již nemusí zasouvat konektor nabíječky do zdířky a následně jej po nabití odpojovat. Jednoduše zařízení položí na podložku nebo na místo, které je vybaveno bezdrátovým nabíječem, a nabíjení může začít.

Crono n700

Můžu takto nabít každý telefon?

Určitě ne. K bezdrátovému nabíjení je potřeba nejen nabíječka, ale především telefon, který tuto funkci podporuje. Ze známějších modelů jsou to například Samsungy řad Galaxy S6, S7, S8 a S9 ve všech variantách, Apple iPhone 8, X, Xs, Sony Xperia řady Z a XZ, případně Huawei Mate 20 PRO.

Související obrázek

Jakou nabíječku vybrat?

Chytré telefony s podporou bezdrátového nabíjení pracují v drtivé většině se standardem Qi, který podporují také téměř všechny dostupné bezdrátové nabíječky. Při jejím výběru však doporučíme ověřit si výstupní napětí, kterým jsou schopny nabíjet. Ty běžné pracují s 1 A, ale najdou se i tzv. rychlonabíječky podporující FastCharge, které nabíjejí napětím 2 A i větším. Ty pak samozřejmě telefon nabijí rychleji. V neposlední řadě můžete volit i podle designu. Některé bezdrátové nabíječky jsou ve tvaru kulaté podložky, na kterou telefon položíte. Jiné mají obdélný tvar, další fungují jako stojánek, díky kterému snadno vidíte na displej nabíjejícího se telefonu.

A jak to vlastně funguje?

Bezdrátové nabíjení v současnosti funguje na jednoduchém principu elektromagnetické indukce mezi dvěma cívkami. Nabíječ je připojen ke zdroji elektrické energie, typicky do USB portu počítače nebo do klasické síťové nabíječky, a cívka vytváří magnetické pole. V mobilním telefonu se nachází druhá cívka, kterou je indukován střídavý elektrický proud. Ten je následně usměrněn a přiváděn do baterie. Bezdrátový standard Qi obsahuje i tzv. komunikační centrum, díky kterému nabíječka rozpozná i úroveň nabití zařízení, což je schopna signalizovat LED světlem, případně po úplném nabití proces automaticky ukončit.

Máte některý z telefonů, který podporuje bezdrátové nabíjení a zaujala vás tato funkce? Pak si můžete vybrat některou z bezdrátových nabíječek za super cenu.