Každý správný kuchař potvrdí, že není nic lepšího než čerstvé potraviny. Ne vždy je nám ale tento luxus dopřán, a tak se snažíme jejich životnost co nejvíce prodloužit. Připravili jsme pro vás pár zajímavých tipů jak na to.

Vakuovač udrží potraviny déle čerstvé

Skvělým pomocníkem v kuchyni je vakuovačka. Ta, jak už název napovídá, umožňuje uskladnění potravin v sáčku, ze kterého je před uzavřením odsát vzduch. Za použití takového přístroje může dojít k až pětinásobnému prodloužení životnosti uchovávané potraviny. Mimo to můžete vakuovačku použít při přípravě pokrmů populární metodou Sous-vide. K vakuovačům lze dokoupit náhradní fólie, takže potraviny jsou vždy uchovány v novém a nezávadném obalu.

Využívejte zóny v lednici

Věděli jste, že nejchladněji je ve spodní části lednice? Právě ta bývá primárně určena pro uchovávání zeleniny, ovoce a nejchoulostivějších potravin. S každým patrem v lednici z pravidla teplota stoupá o jeden stupeň Celsia. Na trhu však najdete i lednice se speciální technologií cirkulace vzduchu, které teplotu distribuují rovnoměrně. Spodní přihrádka v dokonalejších přístrojích bývá označována jako Fresh zóna. Věděli jste, že třeba vajíčka by neměla být skladována v originálních papírových obalech? Dochází totiž k množení nežádoucích mikroorganismů. Plastový obal jim neublíží, nejvhodnější je však využít přihrádku, která je k jejich skladování určena a disponuje jí každá lednice.

Není mrazák, jako mrazák

Mimo klasické mrazící části ve vaší ledničce můžete použít také samostatné mrazáky. Ty se dělí na truhlicové a šuplíkové. Vhodnou variantu zvolte především s přihlédnutím k prostorovým dispozicím. Mimo rozměrů pak důležitou roli hraje energetická třída, která přímo ovlivňuje spotřebu energie, objem potravin, který je mrazák schopen zmrazit za hodinu, a systém odmrazování, případně úplný NoFrost, který se postará o to, že nebudete muset odmrazovat vůbec (více o této funkci v samostatném článku zde >>).

Jak správně zamrazovat a rozmrazovat?

I samotné zamrazování má svá pravidla. Proces zmražení by měl proběhnout co nejrychleji. Rozmrazování musí naopak být pozvolné. Před samotným rozmrazením odborníci doporučují potravinu umístit ještě do chladničky. Následně dobře poslouží mikrovlnná trouba s rozmrazovací funkcí „Defrost“. Rozhodně se vyhněte vkládání zmrazených potravin do horké či chladné vody. Při tomto postupu by totiž mohlo dojít k množení nežádoucích bakterií a mikroorganismů.

Navíc existují potraviny, jejichž mražení se vyloženě nedoporučuje. Patří mezi ně mléčné výrobky, u kterých může dojít ke „zhrudkovatění“. Vyhněte se také mražení jablek, hrušek a brambor, ať už v syrovém, či tepelně opracovaném stavu. Mražené bramborové hranolky, či bramboráky, které koupíte v obchodě, jsou totiž mraženy v profesionálních podmínkách vystavením skokově extrémně nízké teplotě. Pokud se rozhodnete pro mrazení masa, naporcujte je na menší části, které zabalte samostatně. Jedná-li se o rybí maso, které je velmi aromatické, umístěte ho do samostatné části tak, aby nebyly znehodnoceny ostatní skladované potraviny.