V posledních letech se začal rozrůstat trh s elektronickými zvlhčovači vzduchu a aromalampami, které v mnohých domácnostech začaly nahrazovat klasické misky se svíčkou a éterickým olejem, případně vonné tyčinky. Mezi spoustou modelů jsme narazili na jeden, který je určen pro technické nadšence. V následujících řádcích si povíme, proč tomu tak je.

Jde to i chytře

Smart aroma difuzér, který jsme otestovali, vyrábí značka Vocolinc, kterou možná někteří znáte jako producenta prvků pro chytrou domácnost, jako jsou například smart žárovky, LED pásky atd. Ani lampa, která nese díky svému atypickému tvaru, připomínajícímu poupě, název FlowerBud, nezůstala v tomto směru pozadu. Lze ji totiž ovládat buď tlačítky přímo na těle lampy, nebo – a to je mnohem zajímavější – prostřednictvím chytrých služeb Google, Amazon Alexa nebo Apple Home kit. Nechybí ani propracovaná aplikace pro telefony s Androidem nebo iOS, ve které jde kompletní fungování aroma difuzéru upravovat a nastavovat.

Originální design s podsvícením

Tento difuzér od Vocolincu zapadne do každé moderní domácnosti. Kombinace bílé barvy a „mléčného“ průsvitného plastu vypadá skvěle obzvláště v momentě, kdy přístroj rozsvítíte. Mimo květu svítí také linka ve spodní části a okraj tlačítek. Barvu podsvícení si můžete zvolit v aplikaci, kde lze „namíchat“ i vlastní odstín a stupeň intenzity podsvícení. Mimo to jsou zde k dispozici funkce, díky kterým se mohou barvy plynule měnit, případně může lampa blikat. Rychlost a způsob blikání lze rovněž přizpůsobit. Osobně mě nejvíce zajala funkce „Smoothing“, kdy při pomalejším tempu se barvy krásně prolínají.

Jak na zvlhčování?

To, že máte v místnosti suchý vzduch, zjistíte snadno přímo v aplikaci, která tento údaj indikuje. Pro zvlhčení stačí jen odklopit poloprůhledný „květ“ ze základny a do té vlít odměrkou, která je součástí balení, vodu. Pokud chcete vaši domácnost provonět, můžete přidat vonný olejíček. Rozhodně doporučuji použití těch 100% přírodních. Ty jsou k dostání v drogériích. Jako cenově výhodné jsem shledal produkty z drogerie DM, kde přírodní vonné olejíčky stojí méně než 80 Kč a jejich vůně je velmi příjemná a intenzivní. Když už jsme u té intenzity, tu si samozřejmě můžete upravit nejen v aplikaci, kde můžete zvolit několik stupňů výkonu, ale i tím, kolik kapek olejíčku do nádobky nakapete. Samotný vodní zásobník je pak dostatečně objemný, aby vydržel celý den. Protože je provoz aroma difuzéru téměř bezhlučný, lze jej používat i v noci. Zde doporučím zvolit v aplikaci nižší intenzitu výkonu a úroveň osvětlení snížit na minimum. Jakmile voda v nádobce dojde, přístroj automaticky zvlhčování ukončí. Nemusíte se tedy bát, že by došlo k jeho poškození. O této informaci jste informování jak v aplikaci, tak jednorázovým zvukovým signálem.

Po dvou týdnech používání

Protože v domácnosti používám chytré osvětlení Vocolinc, aplikaci LinkWise jsem měl již nainstalovánu (snadno ji stáhnete z Google Play nebo z Apple Store). K jednotlivým prvkům osvětlení jsem snadno přidal i smart aroma difuzér a tím jej do této „rodiny“ začlenil. Velmi mě zaujaly možnosti, které aplikace nabízí a jak si jde s osvětlením difuzéru vyhrát. Je to v podstatě obdobné jako u propracované chytré žárovky. Ocenil jsem i nastavování intenzity vylučované páry. Celkově jsem byl po dobu testu s Vocolinc FlowerBud velmi spokojen. Pokud máte rádi moderní technologie a chcete svou domácnost doplnit o skvěle funkční a přitom po stránce designu vychytaný kousek, pak je tento produkt přímo pro vás. Za cenu okolo 1.500 Kč, za kterou se dá produkt pořídit, se nejedná o nikterak nákladnou investici.

Vocolinc FlowerBud zakoupíte zde >>