Chladnička je nedílnou součástí každé domácnosti a bez ní si život v kuchyni nelze představit. Připravili jsme pro vás devět tipů, jak s lednicí správně zacházet a pečovat o ni tak, abyste maximalizovali její životnost, snížili spotřebu energie a potraviny zachovali v co nejlepší kondici.

Teplé pokrmy do lednice nepatří

Než se rozhodnete do chladničky vložit potraviny, ujistěte se, že jejich teplota není vyšší než klasická pokojová. Pokud byste do lednice vložili teplé jídlo, dojde k výraznému ohřátí jejího interiéru a teplotní šok způsobí kondenzaci, čímž se zvětší vlhkost v chladničce.

Lednice Beko 2022 - Recenze a testy nejlepších Beko lednic

Nevětrat

Pokud patříte mezi lidi, co otevřou lednici a pak do ní klidně i několik minut koukají, vězte, že tento postup není ideální jak pro uskladněné potraviny, tak pro vaši peněženku. Snímač lednice totiž zaznamená navýšení teploty a chladnička začne chladit. Na to samozřejmě potřebuje elektrickou energii. Pokud se tato praxe opakuje pravidelně, může zbytečné „větrání“ vést ke snížení životnosti lednice.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma krásná žena, láhev, lednička Základová fotografie

Vyberte to správné místo

Věděli jste, že každý stupeň nad 20 stupňů Celsia zvyšuje spotřebu lednice o zhruba 5 %? Při jejím umisťování buďte rozvážní. Rozhodně jí neumísťujte na místa, kde je vystavena přímému slunečnímu záření či sálání tepla z topení. Zachovejte také odstup zadní části od zdi v délce minimálně 10 cm. Ze zadní části totiž lednice odvádí nejvíce tepla.

Lednice Beko 2022 - Recenze a testy nejlepších Beko lednic

Plná chladnička = nižší spotřeba

Ač to zní na první pohled zvláštně, pokud máte lednici prázdnou, spotřebovává pro svůj chod více energie. Chladné potraviny, které jsou v lednici uskladněny, se starají o vyrovnávání teplotních rozdílů a udržování stálého klimatu. Ideální je mít lednici naplněnu zhruba na 60 – 70 % kapacity.

Electrolux LXB1SE11W0 jednodvéřová lednice | eberry.cz

Čisté těsnění je základ

Je to právě těsnění, které zabraňuje nežádoucím únikům chladu z interiéru lednice. Jakákoli nečistota, mastnota, či prach omezuje funkčnost těsnění a zvyšuje spotřebu elektrické energie. Mimo to bývají těsnění častým místem kumulace bakterií.

Ako sa správne starať o chladničku | Kombo.sk

Pokud nemáte „NoFrost“, odmrazujte

Pokud se na stěnách utvoří zámraza o výšce 3 a více milimetrů, může to vést ke zvýšení spotřeby energie lednice až o 80 %. To je potřeba mít na paměti a pokud vaše chladnička nedisponuje systémem automatického odmrazování, obvykle nazývaným jako NoFrost, pravidelně kontrolujte interiér mrazící části a chladničku odmrazte.

The pros and cons of No Frost - Coolblue - anything for a smile

Nastavte vhodnou teplotu

Spousta uživatelů nevěnuje nastavení teplot chladící a mrazící části pozornost a nechá nastavení tak, jak bylo navoleno z výroby. To je ovšem velká chyba a může ovlivnit jak kvalitu skladovaných potravin, tak vyúčtování za elektrickou energii.

Vhodná teplota v chladící části je zhruba 5°C, v mrazničce by mělo být ideálně -18°C.  Samotná teplota se v jednotlivých částech může výrazně lišit. Obecně platí, že nejchladněji je ve spodní části, která je primárně určena pro uchovávání ovoce, zeleniny a nejchoulostivějších potravin. S každým patrem v lednici z pravidla teplota stoupá o jeden stupeň Celsia.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma chladnička, jídlo, lahodný Základová fotografie

O tom, jak v lednici správně a efektivně uchovávat potraviny, se dočtete v samostatném článku, který je této tématice věnován. Najdete ho zde.

Zobrazit nabídku chladniček a mrazniček >>