Pro rok 2019 připravili všichni výrobci chytrých telefonů nějakou tu novinku. Některé modely se však těšily velkému zájmu ještě před jejich samotným představením, což byl případ i Samsungu Galaxy S10, který jsme pro vás v jeho klasické, „nepluskové“ a „ne-essential“, verzi otestovali.

Loni evoluce, letos revoluce

Samsung loni mírně zklamal některé své fanoušky modelem S9, který oproti nadčasové S8 nabízel jen několik vylepšení. Spousta uživatelů tak zůstala u osmičky. Už podle informací, které unikaly před představením Galaxy S10, bylo všem zřejmé, že letošní model přinese spoustu novinek – a tak se také stalo. Telefonu vévodí 6.1“ displej nové generace Dynamic AMOLED s „průstřelem“, jak je označován otvor v displeji pro selfie kameru. Samsung tak i díky technologii, která umisťuje senzory přímo pod displej, přeskočil éru výřezů. V praxi to vypadá úžasně a spolu se zakřivenými hranami máte pocit, že v ruce držíte jen displej. Jediným kompromisem tohoto řešení bylo odebrání skeneru oční duhovky, který však nahrazuje skvěle fungující odemykání obličejem, na které se lze spolehnout i za horších světelných podmínek. Další vychytávkou je čtečka otisků prstů, která se nastěhovala přímo do displeje a oproti konkurenci nabízí ultrazvukovou technologii, díky které telefon odemknete třeba i mokrým prstem, což se občas může hodit.

Prémiový se vším všudy

Dostala se nám do ruky černá varianta, která je po pravdě méně extravagantní, než dále nabízená zelená a bílá, nicméně spoustu konzervativnějších uživatelů jistě osloví. Zpracování je tradičně perfektní, celkový pocit z telefonu je srovnatelný s „esdevítkou“, dokonce i rozměry byly zachovány díky výraznému zúžení rámečků. Telefon ze skla a kovu v ruce působí opravdu skvělým dojmem. Pokud nepoužijete pouzdro, připravte se na klasické otisky na zádech telefonu. Co se hardware týče, můžete čekat to nejlepší. Výkonný procesor Exynos 9820, 8 GB RAM a 128 nebo 512 GB interního úložiště. Nechybí Jack konektor, slot na paměťové karty, špičková konektivita, jak se na vlajkovou loď sluší a patří. U řady S je samozřejmostí odolnost proti vodě a prachu s certifikací IP68. Telefon s námi zvládl odpolední návštěvu aquaparku a po hodině a půl pod vodou v kapse plaveckých šortek nedošel k újmě. Tak stejně jsme zvyklí na bezdrátové nabíjení, které se dočkalo vylepšení v podobě možnosti nabíjení druhého zařízení přímo vašim telefonem. Otestovali jsme tuto funkci na chytrých hodinkách, kde si myslíme, že bude mít skvělé využití.

Fotím, fotíš, fotíme

Fotoaparáty telefonů jsou v poslední době u spousty uživatelů stěžejním parametrem při výběru nového zařízení. Zde se oproti klasické S9 koná revoluce. Z jednoho zadního foťáku zde Samsung přesedlal rovnou na tři čočky. Nebudeme vás unavovat technickými parametry, spíše zmíníme, že jedna čočka je klasická, druhá širokoúhlá a třetí slouží pro optické přiblížení.

Fotit s esdesítkou je radost. Přímo v rozhraní fotoaparátu si přepínáte zvolením jednoduché ikonky mezi jednotlivými čočkami. Přiznáme se, že nejvíce nás zaujal širokoúhlý objektiv, který byť postrádá optickou stabilizaci, dokáže nádherně zachytit širokou scénu, dokonce bez přehnaného efektu „rybího oka“. I zbylé dva fotoaparáty odvádějí skvělé výsledky a v tomto směru nelze na Samsung Galaxy S10 říci jediné křivé slůvko.

Video je kapitola sama pro sebe. Telefon zvládá samozřejmě 4K i slowmotion záběry, mimo to se může pochlubit extra stabilizací, která zaručí, že video i při extrémních podmínkách nebude roztřesené.

Málem bychom zapomněli na selfie maniaky. Buďte v klidu, i čelní kamerka, která je schovaná v „průstřelu“, fotí fantasticky. Pokud jste si někdy dělali selfíčko s S9, pak se můžete těšit na minimálně stejně kvalitní fotky i u S10. Záměrně jsme použili slovo „minimálně“, protože umělá inteligence si v určitých situacích umí s fotkou pohrát tak, že výsledek je až ohromující.

Pan dokonalý, nebo…?

Zatím jsme pouze chválili. Ono taky není divu, při aktuální cenovce 23.490 Kč by jen málo kdo čekal, že telefon bude špatně fotit, případně bude vyroben z laciných materiálů. Má ale S10 i nějakou chybičku?

Chybou bychom to nenazvali, ale připravte se na maximálně jednodenní výdrž baterie. Byť oproti předchozímu modelu narostla baterie o 400 mAh na kapacitu 3.400 mAh, spolu s výkonným hardware a větší úhlopříčkou displeje se zvedly i nároky na spotřebu energie. Výdrž je sice o kousíček lepší než u Galaxy S8 a S9, i tak je to ale v našich očích nejslabší stránka jinak dokonalého telefonu. Pokud byste toužili po větší výdrži na jedno nabití, můžete sáhnout po variantě Samsung Galaxy S10 +, která se pyšní baterií o úctyhodné kapacitě 4.100 mAh a utahat ji trvá o poznání déle.

Vyplatí se?

Samsung Galaxy S10 přinesl spoustu inovací. Je vybaven v podstatě tím nejlepším, co zle v současnosti do chytrého telefonu nacpat. Tomu samozřejmě odpovídá i sebevědomá cenovka, která na druhou stranu plně koresponduje s prémiovým zaměřením telefonu. Loni jsme při představení Galaxy S9 byli na vážkách, zda zákazníkům doporučit přechod z modelu S8. Nyní ale již není nad čím uvažovat a pokud zvažujete telefon z nejvyšší třídy, rozhodně se po Samsung Galaxy S10 poohlédněte. Ti, kteří chtějí delší výdrž na jedno nabití a nevadí jim rozměrnější displej, by se mohli zaměřit také na pluskovou verzi.

Ukázky fotografií z telefonu

Telefony řady Samsung Galaxy S10 můžete zakoupit zde.