Není to tak dávno, co se na trhu objevil úplně nový segment spotřebičů. Jde o horkovzdušné fritézy, které nabízejí zajímavou alternativu pro ty, kteří chtějí své jídlo připravovat zdravěji.

Jak to funguje?

Jak už samotný název napovídá, horkovzdušná fritéza je založena na principu horkého vzduchu. Oproti klasické fritéze se v ní potravina nesmaží, ale peče. Asi není potřeba vysvětlovat, jak moc je tato metoda přípravy zdravější pro lidský organismus. Tyto fritézy můžeme rozdělit na tři typy: Halogenová fritéza peče jídlo teplem z halogenového světla. Takzvaná statická fritéza využívá pro pečení potravin horký vzduch, který cirkuluje okolo připravovaného pokrmu. Nejvyspělejší je pak dynamická fritéza, které funguje podobně jako statická, ale navíc vybavena promíchávací lopatkou, která jídlo otáčí, díky čemuž dojde k rovnoměrnějšímu propečení ze všech stran.

DOMO DO509FR
Menší digitální horkovzdušná fritéza Domo

Podle čeho vybírat?

V první řadě je potřeba si říci, pro kolik lidí budete připravovat jídlo. Podle toho snadno odhadnete objem. Pro dva dospělé lidi vystačí fritéza, která je schopna připravit třeba 500 g hranolků, což odpovídá zhruba 1.5 – 1.6 l. Pro rodinu se rozhodně vyplatí zařízení s objemem alespoň 2.5 l.

Vybírat můžete mezi několika druhy povrchů interiérů fritéz. Jako nejdokonalejší se jeví keramický, protože nabízí dlouhou životnost, snadné omývání a vysokou odolnost vůči poškrábání. Mimo něj najdete také fritézy s nerezovým a teflonovým povrchem.

Pozornost věnujte také rozměrům. Ne každá fritéza je kompaktní a mohl by nastat problém s jejím umístěním a skladováním. S tím úzce souvisí také délka přívodní šňůry, protože i dnes se setkáme s přístroji, kterým k napájení musí postačit ani ne metr dlouhá šňůra, což může být nepraktické.

Dalším parametrem je způsob ovládání. Na trhu najdete modely s analogovým (otočnými kolečky) i digitálním ovládáním. První zmíněné se hodí především pro technicky méně zdatné uživatele, kteří spíše ocení jednoduchost a rychlost nastavení.

Concept FR5000 Horkovzdušná fritéza FAMILY
Digitální horkovzdušná fritéza Concept s velkým objemem

Zcela bez oleje? Příklad z praxe:

Taky se ptáte, jak je možné, aby se jídlo „fritovalo“ bez použití oleje? Osobně jsem si tuto otázku kladl také a ihned po pořízení jsem se pustil do testování. Zde je tedy několik tipů z praxe: Když jsem do statické horkovzdušné fritézy vložil brambory, které byly nakrájeny do tvaru hranolek a následně je pekl na teplotu 200 stupňů po dobu 22 minut, jak uvádí výrobce zařízení, výsledek nebyl ideální. Šlo sice o absolutně netučné jídlo, ale výsledek byl doslova „nemastný-neslaný“. Pro další pokus jsem již pořídil rozprašovač, do kterého jsem vlil olivový olej, ve kterém jsem rozpustil sůl. Brambory jsem tentokrát nakrájel na tenké plátky, které jsem jemně postříkal připraveným roztokem. V půlce přípravy jsem vytáhnul fritovací koš a pokrm promíchal. Odměnou mi byly křupavé bramborové dukátky skvělé chuti, připravené jen s minimem tuku. Tento postup Vám tedy rozhodně mohu doporučit.

Orava Airy teplovzdušná fritéza
Analogová horkovzdušná fritéza Orava

Kolik stojí a vyplatí se?

Základní horkovzdušnou fritézu pořídíte za cenu okolo 1.300 Kč. Z pravidla tímto nákupem získáte přístroj s menším objemem, teflonovým nebo nerezovým interiérem a analogovým ovládáním. Pokud si připlatíte zhruba čtyři stovky, získáte větší objem. Vrcholné modely s digitálním ovládáním a keramickým interiérem pak pořídíte nad hranicí 2.000 Kč.

Zobrazit nabídku fritéz >>