Domácí pekárny se staly trendem poslední doby. Spousta lidí preferuje čerstvé pečivo, u kterého přesně vědí, jaké suroviny obsahují. Může tak jít o ideální řešení například pro alergiky. V závislosti na použité směsi lze domácím pečením také oproti nákupu pečiva ušetřit. Na co si dát při výběru vhodné pekárny pozor?

Jak často a kolik toho chcete upéct?

Než se pustíte do výběru domácí pekárny, je důležité si ujasnit, pro kolik lidí chcete péct a kolikrát týdně budete pekárnu používat.

Základním parametrem je totiž gramáž pečiva, které můžete upéct najednou. Z pravidla se rozmezí pohybuje mezi 400–1800 gramy, což je značné rozpětí. Když přihlédnete k tomu, že běžný bochník chleba, který můžete koupit v obchodě, váží mezi 800–1200 gramy, pod hodnotu 900 gramů v tomto případě nedoporučujeme při výběru jít, byť by cena byla lákavá.

Údaj o četnosti pečení zase zohledníte při výběru použitých materiálů. Nejdůležitější částí je vnitřní vana pekárny, která může být vybavena buď teflonovou, nebo keramickou vrstvou. Existují také pekárny, které mají celý interiér vyroben z nerezu. Jeho výhoda tkví především ve vysoké odolnosti, avšak jeho čištění, vzhledem k častějšímu ulpívání těsta, je náročnější. Nejlépe se z uvedených variant pro svůj poměr mezi odolností a snadnou údržbou jeví keramický povrch.

Sencor SBR 1040WH
Jedna z nejdostupnějších pekáren značky Sencor.

Po úvaze, jak často budete péct, je dobré se zamyslet také nad celkovými vnějšími rozměry, hmotností a designem pekárny. Na trhu najdete modely s váhovým rozpětím mezi 4 – 10 kilogramy. S těmi těžšími už nebude manipulace až tak jednoduchá. Pokud by měla pekárna mít své stabilní místo na kuchyňské lince, určitě doporučíme sladit design se zbytkem kuchyně. V nabídce najdete pekárny v bílé, stříbrné nebo třeba černé barvě.

Na co ještě myslet?

Jedním ze základních parametrů domácí pekárny je počet hnětacích háků. Na trhu najdete modely s jedním až čtyřmi háky. Zde však nemusí nutně platit příměr „čím více, tím lépe“. Pokud plánujete v domácí pekárně péct pouze chléb, bohatě vám vystačí jeden hnětací hák. Pokud byste ji však chtěli využít i pro hnětení těsta, podobně jako například kuchyňský robot, pak počet háků rozhoduje o kvalitě hnětení a rychlosti zpracování těsta. Nahnětené těsto pak můžete péci v klasické troubě. Když už jsme u těch háků, myslete na to, že u pekáren s více háky, které nemají sklopný systém (v této variantě jsou háky při nečinnosti schovány do těla pekárny), může po vyjmutí přebytečných háků zůstat v pekárně nežádoucí otvor, což může mít vliv na vizuální stav připraveného pečiva.

DOMO B3971
Domácí pekárna DOMO v celonerezovém provedení.

Nepodceňujte ani ovládací prvky pekárny. Pro technicky méně zdatné jedince doporučujeme volit pekárnu s co nejméně tlačítky, která jsou vybavena přehlednými symboly. Pečení se pak stane jednoduchou rutinou, kdy nemusíte složitě nastavovat jednotlivé parametry. Pokud naopak holdujete moderním technologiím, sáhněte po pekárně s digitálním dotekovým displejem, které umožní širší nastavení a mimo to se v moderní kuchyni zkrátka skvěle vyjímá. S tímto tématem pak úzce souvisí počet předdefinovaných programů, které v sobě pekárna má nastaveny. Díky nim nemusíte péct jen chleba, ale můžete se pustit i do dalších pekařských výrobků.

ETA DELICCA II Domácí pekárna
Vyspělá pekárna ETA, která nabízí široké nastavení a moderní vzhled.

Užitečné maličkosti

Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak drobné vychytávky, které vám usnadní pečení. Ty se liší model od modelu a dle jednotlivých výrobců. Určitě oceníte například průhledné okénko, díky kterému můžete během pečení sledovat stav pečiva. S tím souvisí také vnitřní podsvícení, abyste viděli ještě lépe. Vhod přijde také vestavěný dávkovač surovin, který v průběhu výroby pečiva automaticky přidává jednotlivé suroviny dle přednastaveného plánu. Pokud bydlíte v menším bytě, pozornost věnujte také hlučnosti pekárny, čím nižší hodnota decibelů, tím lépe. Dle umístění v kuchyni si dejte pozor i na délku přívodního kabelu. Je nemilé, když ke kýženému umístění chybí 5 cm šňůry.

Věděli jste, že v pekárně můžete mimo pečiva připravit třeba domácí marmeládu, jogurt, masovou sekanou nebo zpracovávat třeba kváskové těsto, případně ji jen využívat ke kynutí těsta? I tyto funkce jsou totiž zajímavým doplňkem a mnozí z vás to v kuchyni ocení.

Kolik to stojí?

Pro mnohé to nejdůležitější na konec. Domácí pekárnu pořídíte v návaznosti na zmíněné parametry v širokém cenovém rozpětí. Ceny mohou začínat lehce nad hranicí 1.500 Kč a vyšplhat se mohou až k desetitisícové hranici. Pokud si dobře stanovíte své priority a nejste každodenním pekařem pro pětičlennou rodinu, rozhodně nebudete zklamaní ani z nejdostupnějších modelů.

Zobrazit nabídku pekáren >>