Spousta z nás si nedokáže představit začátek nového dne bez šálku dobré kávy. Přečtěte si deset faktů o svém oblíbeném nápoji, o kterých jste možná ani nevěděli.

Smetánka udrží teplotu

Pokud si do kávy přidáte smetánku, vydrží déle teplá, a to až o 20%.

Nejdražší káva na světě

Nejdražší káva, jakou si můžete dopřát, se jmenuje „Kopi Luwak“, kilo vyjde na více než 10.000 Kč. Tento druh kávy pochází z Indonésie a věřte nebo ne, základní ingrediencí pro její výrobu jsou kočičí exkrementy.

Black Coffee in Stainless Steel Scoop

Největší hráči ve světě kávy

„Velká čtyřka“, tedy společnosti Kraft, P&G, Sara Lee a Nestle, skoupí dohromady zhruba polovinu kávy, která je na trhu k dispozici.

Káva je řazena mezi ovoce

Kávová zrna rostou na keři a jejich plody jsou v podstatě bobule, což z ní dělá ovoce.

Největší konzumenti kávy

Víte, že z daleka nejvíce kávy se vypije ve Finsku? Průměrná spotřeba kávy na osobu se pohybuje okolo 10 kg.

Auto na kávový pohon?

Vědcům se podařilo přetvořit mletou kávu na bionaftu, která je plně schopna sloužit jako palivo pro automobil. Může se tak stát, že jednoho dne si na kávě pochutná i vaše auto.

Mug of Coffee Beans

Špatná káva jako důvod k rozvodu

Pokud za dob starověké arabské kultury muži nevyhovovala káva, kterou připravila jeho žena, mohla být tato skutečnost brána jako oficiální důvod k rozvodu.

Káva pomohla sportovcům

Brazilská vláda si nemohla dovolit poslat své sportovce v roce 1932 do Los Angels na Olympijské hry. Nechali tedy naložit plnou loď kávy, z jejíhož prodeje byla celá výprava financována.

Kávu objevil pastevec koz

Káva byla objevena okolo roku 1500 pastevcem koz v Etiopii. Povšiml si totiž, že kozy, které pojídaly kávové plody, byly plné energie a v noci nespaly. Svou zkušenost sdílel s Etiopskými mnichy, díky kterým se povědomí o kávě postupně šířilo do celého světa.

Rozlišujeme dva druhy kávy

Prvním známým druhem je Arabica, která byla původně pěstována na Arabském poloostrově, odkud pochází i její název. Druhým typem je Robusta, která je velmi odolná (opět inspirace pro název) a obsahuje oproti Arabice dvojnásobné množství kofeinu.