Podle čeho vybrat ten správný notebook?

Máte v plánu zakoupení nového notebooku, ale nevíte, pro který se rozhodnout a který vyhoví vašim potřebám? Nechcete investovat do drahých modelů a zároveň se obáváte, že levnější modely nebudou dostatečně výkonné, případně že jim budou chybět požadované funkce?

Poradíme Vám, podle čeho vybrat ten správný kousek.

Ultrabooky

Ultrabooky mají zpravidla nižší „hrubý“ výkon než klasické notebooky. Pro běžnou kancelářskou práci, internet a sledování multimédií však stačí. Z prostorových důvodů nabízí méně portů a přípojných míst, ale pro každodenní nošení jsou díky své nízké váze a kompaktním rozměrům mnohem příjemnější.

Výhody:

  • Výborná mobilita
  • Dobrá výdrž

Nevýhody:

  • Absence CD/DVD mechaniky
  • Pouze menší úhlopříčky displejů
  • Vyšší pořizovací cena

Zobrazit nabídku ultrabooků >>

Herní notebooky

Herní notebooky disponují dostatečným výpočetním výkonem, abyste na nich dokázali spustit i náročné hry. Jejich velkou výhodou ve srovnání s PC sestavami je jejich vysoká mobilita – i přes vyšší rozměry a váhu se stále jedná o notebook, a tak pro přenos na LAN párty stačí zavřít notebook a jste připraveni, zatímco s PC sestavou je takovéto „stěhování“ téměř nemyslitelné. Nevýhodou může být vyšší cena oproti obdobně výkonné PC sestavě.

Výhody:

  • Vysoký výkon
  • Herní design
  • Vylepšené chlazení
  • Speciální funkce
  • Mobilita

Nevýhody:

  • Vyšší váha a cena
  • Při vyšší zátěži kratší výdrž baterie

Zobrazit nabídku herních notebooků >>

Macbooky

Notebooky MacBook od společnosti Apple jsou kategorií samou pro sebe, neboť se v některých ohledech vymykají standardním specifikacím. Jedná se elegantní notebooky, které již od doby svého uvedení v roce 2006 jsou považovány za absolutní špičku v oblasti designu, výkonu i kvality provedení. Modely této značky mají nainstalován operační systém Mac OS X, který se od známého Microsoft Windows v mnoha ohledech liší.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/macbook.jpg

Výhody:

  • Styl a design
  • Rychlý a odladěný operační systém
  • Provázanost s produkty Apple
  • Uživatelské rozhraní
  • Kancelářský balík součástí operačního systému při pořízení

Nevýhody:

  • Vyšší cena
  • Odlišná nabídka software a her oproti MS Windows

Zobrazit nabídku MacBooků >>

Tablet PC

Tablet PC představují hybridní řešení mezi notebookem a tabletem. Většinou jsou to modely s menší uhlopříčkou displeje, který lze v závislosti na klávesnici různými způsoby polohovat. Polohovatelností tak lze ze základní polohy „notebook“ velmi jednoduše vytvořit stojánek, pozici „stan“ nebo pozici „tablet“.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/tablet_PC.jpg

Výhody:

  • Více zařízení v jednom
  • Větší mobilita
  • Kvalitní zpracování

Nevýhody:

  • Horší komfort při práci z důvodu menší úhlopříčky

Zobrazit nabídku tablet PC >>

Dotykové notebooky

Notebooky v této kategorii je možno ovládat jak klasickým způsobem, tj. klávesnicí a myší, tak prostřednictvím dotykového displeje, což je rychlé a intuitivní. Navíc toto řešení umožňuje lepší možnosti práce v grafických programech, kdy už nebudete výhradně závislí jen na ne zcela přirozeném použití myši.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/dotykove_notebooky.jpg

Výhody:

  • Rychlejší a intuitivnější ovládání
  • Možnost používání gest

Nevýhody:

  • Nutnost častěji čistit displej
  • Ne ve všech aplikacích lze dotekovou obrazovku smysluplně využít

Zobrazit nabídku dotykových notebooků >>

Notebooky pro kancelář a domácnost

Notebooky pro kancelář či domácnosti nabízejí dostatek výkonu pro spouštění veškerých potřebných aplikací či programů. Nebudou mít žádný problém se surfováním na internetu, úpravami Microsoft Office dokumentů nebo přehráváním multimédií. I v této kategorii platí, že čím více si připlatíte, tím výkonnější a lépe zpracovaný stroj budete mít.

https://www.exasoft.cz/inc/00_LS/pruvodci/img/klasicke-notebooky.jpg

Výhody:

  • Výhodná pořizovací cena
  • Široký výběr modelů
  • Ideální poměr užitné hodnoty

Nevýhody:

  • Časté použití méně hodnotných materiálů
  • Základní modely se nehodí na hraní nových her a profesionální práci

Zobrazit nabídku notebooků pro kancelář a domácnost >>

Na jaké parametry se zaměřit?

Za základní parametry notebooků, určujících výkon a komfort používání, lze označit: frekvenci a počet jader procesoru, velikost RAM paměti, kapacitu úložiště, typ a velikost paměti grafické karty a také velikost displeje. Při výběru notebooku je dobré se zamyslet k čemu jej budete nejčastěji používat. Při rozhodování Vám mohou pomoci dvě základní hlediska, přičemž obě se mohou různě prolínat, nezávisle na ceně zařízení:

Výkon

Potřebujete notebook pro surfování na internetu, psaní a editaci dokumentů, přehrávání videí, poslouchání hudby, ukládání fotografií a neplánujete hrát nové počítačové hry, či pracovat s programy náročnými na výkon? V takovém případě si vystačíte s levnějšími modely notebooků, které Vám k výše zmíněných činnostem budou bohatě dostačovat. Naopak, pokud si rádi zahrajete nové hry nebo nechcete dlouho čekat na spouštění systému a práci aplikací, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy a pořídit si notebook s výkonnějším procesorem a grafickou kartou.

Komfort

Pokud plánujete notebook často přenášet, či na něm hodně psát, měli byste se zamyslet nad otázkou Vašeho komfortu při jeho používání. Přenášet se bude lépe notebook s menší uhlopříčkou a tím pádem i s menší váhou. Takový notebook sice bude lépe mobilní, avšak nebude poskytovat takový komfort psaní jako větší notebooky. Některé menší notebooky vůbec nemají numerický blok klávesnice nebo jednotlivé alfanumerické klávesy mají natěsnány příliš u sebe, čímž může docházet k překlepům a zpomalovat tak vaše psaní. Horší bude i požitek ze sledování videa a celkový komfort práce na menší uhlopříčce než na uhlopříčce větší.

Nejdůležitější parametry

Procesor

Procesor je srdcem notebooků, řídící veškeré probíhající procesy. Především jeho frekvence a počet jader určuje, jak rychle bude notebook spouštět aplikace a zpracovávat zadané úlohy. Hned na začátek je dobré uvést, že notebookový procesor se stejnou frekvencí a stejným počtem jader není tak výkonný jako procesor stolního PC.

Úplným základem téměř všech moderních notebooků je dvoujádrový procesor. Nejvýkonnější přístroje jsou pak vybaveny procesory osmijádrovými. Nezáleží ale jen na počtu jader, ale i na pracovní frekvenci. Aktuálně většina modelů procesorů společností Intel a AMD podporuje automatické přetaktování, to znamená, že v případě potřeby vyššího výkonu si procesor sám zvedne svou frekvenci, po dokončení náročné úlohy ji pro úsporu energie zase sníží.

Paměť RAM

Notebooky disponují dvěma typy pamětí. Ta, která je určena pro běh operačního systému a obsluhu spuštěných aplikací, je označována jako paměť RAM. Tento typ paměti je v některých modelech možno rozšířit. Čím více je k dispozici volného místa v paměti RAM, tím více aplikací můžete mít při zachování plynulého chodu spuštěno najednou.

Pro běžného uživatele notebooku bohatě dostačuje kapacita 8 GB RAM, která je dnes nejrozšířenější. Vyšší kapacitu využijí profesionálové, pracující se softwarem náročným na tento druh paměti.

Úložiště

Dalším typem paměti je pevný nebo SSD disk, který slouží pro ukládání instalovaných aplikací, her, uživatelských dat (dokumenty, videa, fotografie, atd.) a samotného operačního systému. Z tohoto důvodu je určitá část paměti obsazená již po koupi zařízení. Většina modelů navíc umožňuje interní disk vyměnit za jiný, čímž lze velmi snadno rozšířit kapacitu datového úložiště. Notebooková velikost disků je 2.5″.

Používány jsou dva druhy pevných disků, pracující s rozdílnými otáčkami (7200 a 5400 ot.) „záznamových ploten“. Zvláštním typem disku je pak SSD disk. SSD disky pracují na podobném principu jako USB flash paměti. Jsou velmi rychlé, absolutně tiché, nárazuvzdorné, málo se zahřívají a mají menší spotřebu energie.

Displej

Záleží na prioritách. Pokud preferujete notebook s nízkou váhou, malými rozměry a vyšší výdrží baterie pro dokonalou mobilitu, je lepší zvolit menší 13″ až 14″ notebook. Zařízení s uhlopříčkou menší než 13″ jsou již označovány jako mini notebooky. Naopak pro časté sledování filmů, hraní her, pokročilejší kancelářskou práci či například pohodlné brouzdání na internetu bude vhodnější větší displej o úhlopříčkách 15″ a více palců.

Rozlišení displeje se udává v počtu pixelů v horizontálním × vertikálním měřítku. Čím vyšší jsou tato čísla, tím je obraz na displeji jemnější a ostřejší. Jinými slovy, vyšší rozlišení = vyšší kvalita obrazu. Většina notebooků je již vybaveny Full HD displeji s rozlišením 1920 x 1080.

Grafická karta

Vybírat notebook podle grafické karty by měli hlavně ti, kdo rádi hrají nové počítačové hry nebo pracují s náročným grafickým softwarem. Pro kancelářskou práci a multimediální zábavu bohatě postačí integrovaná grafická karta. Tato ovšem nestačí pro plynulý běh a v některých případech i pro samotné spuštění náročnější hry.

Výkonné samostatné (dedikované) karty od výrobců NVIDIA a AMD jsou nutné pro spuštění a plynulé hraní většiny dnešních her. Orientaci ve výkonu grafických karet Vám usnadní jejich značení, neboť jednotlivé modely dedikovaných karet jsou označeny čísly a písmeny, kde platí, že čím vyšší je toto číslo modelu, tím výkonnější je grafická karta. Například grafické karty NVIDIA seřazeny od nejvýkonnější: 880M, 870M, 860M, 850M, 840M, 830M atd.

Z kompletní nabídky notebooků můžete vybírat zde >>