Patříte mezi milovníky grilovaného masíčka a nechcete být vázáni jen na hezké počasí, abyste mohli vytáhnout venkovní gril? Nevadí, i tak si můžete vychutnat skvěle připravené pokrmy. Máme pro vás pár tipů, jak si vybrat ten pravý gril přímo do vaší kuchyně.
Elektrických domácích grilů je na trhu spousta a těší se stále větší oblibě zákazníků. Příprava pokrmů na nich je totiž nejen snadná a rychlá, ale především zdravá. Oproti smažení není potřeba používat žádný tuk nebo olej. Za poslední léta rovněž výrazně klesly jejich pořizovací ceny, takže pokud nejste nároční, na pořízení základního modelu bude stačit méně než tisícikoruna.

Jaké typy máme?
Plánujete-li koupi elektrického grilu, můžete vybírat mezi několika základními druhy. Nejpopulárnější kontaktní gril funguje tak, že po vložení své porce na jeden grilovací rošt ji přiklopíte druhým grilovacím roštem. Výhodou tohoto řešení je rychlejší příprava a rovnoměrnější prohřátí jídla. Další variantou jsou ploché jednoroštové grily, na které je potravina prohřívána jen z jedné strany. Výhodou tohoto řešení je snadnější čištění a údržba.

Čím větší, tím lepší?
Před samotnou koupí je potřeba si říci, kolik porcí chcete současně připravit a podle toho odvodit potřebný rozměr grilovací plochy. Určitě je vhodné mít i určitou rezervu, aby na gril vešlo i maso pro nečekanou návštěvu. Tento problém částečně řeší některé modely kontaktních grilů, které je možno za použití obou roštů složit do podélného stavu a získat tak výrazně větší grilovací plochu.

Na co klást důraz?
Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že po velikosti grilu je nejdůležitějším parametrem omyvatelnost a možnost čištění. Rozhodně doporučujeme koupi grilu, který nabízí možnost úplného vyjmutí grilovacích roštů a vaničky pro odkapávání tuků. Pro majitelé myčky je výhodou také to, pokud grilovací rošty budou právě pro tento způsob určeny.
Další důležitou vlastností je možnost regulace. Drtivá většina grilů je vybavena termostatem pro nastavení té správné teploty. V ideálním případě zde najdete termostaty rovnou dva, pro každou grilovací plochu jeden. Čím názorněji jsou údaje u termostatu popsány, tím snadněji se vám bude grilovat a dosáhnete lepších výsledků. Ideální je, když lze podle značení odvodit přesnou teplotu.
Při výběru kontaktního grilu se zaměřte i na mechaniku samotného přiklápění horní části grilu. Je důležité, aby mezi spodní a horní plotnou bylo možno variabilně nastavit šířku prostoru pro připravovaný pokrm s tím, že tato bude zachována po celé ploše. Získáte tak jistotu, že např. maso bude prohříváno ve všech částech stejně.

Technické vychytávky na závěr
Někteří výrobci své grily stále častěji vybavují digitálními displeji pro snadnější zobrazení provozních údajů, tedy především nastavené a skutečné teploty. U některých modelů „digitalizace“ došla až tak daleko, že údaje o grilu můžete sledovat prostřednictvím aplikace ve vašem chytrém telefonu s Androidem nebo iOS. Zároveň zde můžete měnit teplotu, případně využít některý z předdefinovaných programů, třeba pro přípravu hovězího steaku.
Dobrý den pane Vrožino, po přečtení Vašeho příspěvku bych chtěl reagovat na tuto část:
„Rozhodně doporučujeme koupi grilu, který nabízí možnost úplného vyjmutí grilovacích roštů a vaničky pro odkapávání tuků“.
Mám kontaktní gril, který nemá vyjímatelné rošty a jsem tomu velmi rád. Bratr si koupil verzi s vyjímatelnými rošty a je z toho nešťastný. Důvod je prozaický – můj gril, poměrně veliký a těžký se vyhřeje na požadovanou teplotu, kterou vložením masa jen tak neztratí a výsledkem je rychle a kvalitně propečený steak. Mám vyzkoušeno, že pro čtyřcentimetrové steaky ze svíčkové mi stačí celkem 3 minuty (mám na mysli RARE až MEDIUM RARE). I přes velikost grilu nedávám současně více, než 3 kusy 250g steaků. Bratrův gril díky horšímu přestupu tepla na odnímatelných roštech teplotu po vložení masa ztratí velmi rychle a chvíli trvá, než ji získá zpět. Výsledkem je dušené maso, které nelze srovnat s mým. Čištění mého grilu je malinko náročnější, ale díky nepřilnavé vrstvě se dělá velmi snadno.