Horkovzdušné fritézy se za poslední dva roky staly trendem a mono domácností si je oblíbilo pro jejich všestrannost a především zdravý a rychlý způsob přípravy pokrmů bez zbytečného množství oleje a tuků. My jsme se rozhodli otestovat dobře vybavený model AF 6000 od české značky elektrospotřebičů ECG. Jak nás přesvědčil?

Něco málo o značce

Značku ECG již mnohým není potřeba představovat. Její historie se začala psát již v roce 1996, kdy se na trhu objevily její první elektrospotřebiče. Nabídka se z původních mikrovlnek začala rozrůstat. Letos se poprvé v historii značky objevily výrobky ECG v kampani na televizních obrazovkách.

Základní vlastnosti

Vraťme se ale k testované horkovzdušné fritéze ECG AF 6000. Ta představuje pomyslný vrchol v této kategorii spotřebičů, a to hned z několika důvodu. Tím prvním je skutečně velkorysý objem 7 litrů. Díky tomu připravíte oběd i pro početnou rodinu a nebudete limitování velikostí fritovacího koše. Dalším kladem je bezesporu vydařený design. Fritéza na první pohled vypadá prémiově. Velkou výhodu představuje intuitivní a plně digitální ovládání, které ocení i osoby se slabším zrakem, protože displej je skutečně obrovský a skvěle čitelný.

Jak se s fritézou pracuje?

O principu fungování horkovzdušných fritéz jsme psali již v průvodci výběrem. Připomenu jen, že jídlo je připravováno za pomocí cirkulujícího horkého vzduchu. Ve fritéze tedy není přítomna olejová lázeň. V tomto spočívá stěžejní rozdíl oproti konvenčním olejovým fritézám.

ECG AF 6000 je díky svému objemu skutečný „macek“. Musíte si tedy na lince najít vhodné místo k jejímu umístění. Možná bych ocenil ještě o kousek delší kabel napájení, ale to není nic neřešitelného. Po zapnutí do zásuvky vás přivítá velký modře podsvícený displej, který informuje o provozních údajích, jako je zbývající doba přípravy a zvolená teplota. Tyto hodnoty si pomocí senzorických tlačítek můžete snadno nastavit. Skvělá je možnost použití osmi předdefinovaných programů, které samy stanoví teplotu a délku pečení například pro ryby, hranolky, masa, pečivo a další pochutiny. Hodnoty ale můžete upravovat i manuálně, kdy lze teplotu zvolit v rozmezí 30 – 200 stupňů Celsia. Pro ilustraci – výborné hranolky připravíte při teplotě 200 stupňů za zhruba 20 minut.

Ještě než stisknete tlačítko, které spustí horkovzdušné fritování, oceníte objemný fritovací koš. V balení nechybí ani vyjímatelné dno. Vše je kryto hrubou vrstvou kvalitního nepřilnavého materiálu, takže se nemusíte bát, že pokrm bude na povrchu koše ulpívat, případně se připalovat.

Při přípravě pokrmů jsem ocenil v porovnání s konkurenčními výrobky podobného objemu nízkou hlučnost. Slyšíte zvuk cirkulace horkého vzduchu, ale nic nerezonuje ani „nedrnčí“. Samotná příprava pokrmu mi rovněž přišla velice rychlá. Za to vděčíme vysokému výkonu.

Během práce s fritézou potěší i maličkosti, jako je třeba robustní madlo na fritovacím koši, možnost pozastavení procesu fritování, kdy můžete nakouknout „pod pokličku“ na stav připravovaného jídla.

Vyplatí se pořídit ECG AF 6000?

Pokud vás vaření baví, případně v kuchyni trávíte hodně času, poohlížíte se vesměs po kvalitnějších spotřebičích se slušnými parametry. No a právě taková je i horkovzdušná fritéza ECG. Za 3.490 Kč, kolik aktuálně stojí, získáte zpracování na špičkové úrovni, kapacita koše je ohromující a ovládání velice intuitivní. Fritéza je tichá, přípravu jídla zvládne velice rychle a na interiéru se nepřipalují zbytky jídla.

Jedinými zaznamenanými „nedostatky“ je o kousek kratší přívodní šňůra a otisky, které ulpívají na těle fritézy – to je ale logická daň za velice povedený design.

Verdikt je jasný – pokud vaříte pro více než dva lidi, určitě se nebojte po tomto modelu sáhnout, za své peníze dostanete odpovídající vlastnosti i kvalitu.

Zobrazit ECG AF 6000 >>

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu? >>