Robotické vysavače zažívají v posledních letech boom. Je to dáno novými technologiemi a především stále lepší finanční dostupností modelů, které nejsou jen na okrasu, ale umí i skutečně uklízet. Otestovali jsme pro vás model ION Charles i4 od značky Niceboy, který umí nejen vysávat, ale dokonce za vás i vytře. Další jeho výhodou je přijatelná cenovka a možnost propojení s chytrým telefonem, které probíhá prostřednictvím přehledné aplikace. Ostatně, nebyl by to Niceboy, který má se „smart“ výrobky mnohaleté zkušenosti, kdyby se nezaměřil právě na „chytrou stránku věci“.

Ve znamení praktičnosti
Niceboy Charles i4 je velmi kompaktní. Na výšku má jen 7.8 cm. To se hodí především proto, že se dostane pod kdejakou část nábytku, která běžným vysavačem nemusí být vůbec dostupná. Celkově nás překvapilo, jak je robot lehký, což usnadňuje manipulaci a zároveň šetří baterii. Výrobce uvádí dobu provozu až 100 minut, my jsme jej po plném nabití nechali pracovat a vybil se přesně po 92 minutách uklízení. Výdrž je tedy nadstandardní.

Vysavač Charles i4 nabízí čtyři módy čištění. Automatický režim i Zig Zag režimy jsou univerzálním řešením pro komplexní úklid místnosti. Režim čištění s pevným bodem je zase určený pro důkladné vyčištění jednoho místa a režim pro čištění okrajů je specializovaný program pro detailní úklid podél stěn a okrajů nábytku.

U robotických vysavačů jsem měl často problém s hlukem, který dráždil pejska a rušil např. při sledování oblíbeného pořadu. Po zapnutí jsem byl ale mile překvapen tichým chodem v porovnání s ostatními vysavači v dané cenové relaci.

Chytřejší, než jsme čekali

Jak jsem se již mínil v úvodu, značka Niceboy se specializuje na chytré věci a vychytávky. S novou řadou ION, která se zaměřuje produkty chytré domácnosti s možností správy v jedné aplikaci, přináší možnost začlenit si do svého „chytrého ekosystému“ také vysavač. Ten pak můžete snadno ovládat, sledovat provozní údaje a nastavovat preference. Stačí jej jen jednoduše připojit do sítě Wi-Fi a napárovat v aplikaci, kterou si stáhnete na Goole Play či Apple App store.

Vysát či vytřít? Vyberte si.

Samotné vysávání je skvělé, především v případě, že máte doma domácího mazlíčka. Chlupy mizí v zásobníku (který má mimochodem průměrnou kapacitu 600 ml) a podlaha zůstává krásně čistá. Testovali jsme jak na dlažbě, tak na plovoucí podlaze a musíme potvrdit, že na těchto površích je Niceboy jako doma. Neměl problém ani se zdoláním koberce a prahových lišt.

Otestovali jsme také snímač, který brání pádu ze schodů. Vysavač obstál na výbornou a před koncem povrchu se zastavil, otočil a pokračoval v činnosti jiným směrem.

Byli jsme také zvědaví na možnost mokrého vytírání. Zde si na rovinu musíme říci, že už jen z fyzikálních vlastností se práce robotického vysavače plnohodnotnému vytírání nevyrovná, už vzhledem k použitému množství vody, ale pro odstranění drobných nečistot, jako jsou například otisky psích tlapek, to funguje dobře. Musíme přihlédnout také k tomu, že vzhledem k ceně nelze očekávat zařízení, které by kompletně nahradilo hadr, kyblík a ještě k tomu klasický vysavač. Pokud ale necháte alespoň třikrát do týdne Charlese vysávat a vytírat, generální úklid vás bude čekat třeba jen jednou do měsíce.

Vyplatí se ho pořídit?

Za nás jednoznačně ano. Cena robotického vysavače Niceboy ION Charles i4 se pohybuje okolo 5.999 Kč. Za tuto částku dostanete vysavač s bohatým příslušenstvím, které obsahuje dálkový ovladač, přimetací štětce, HEPA filtr, dobíjecí základnu, mopovací modul s tkaninou, náhradní mopovací tkaninu, náhradní kartáče a kartáček na čištění vysavače.

Samotné vysávání funguje na jedničku s hvězdičkou, výdrž na jedno nabití je nadprůměrná, skvělá je také možnost ovládání dálkovým ovladačem. Jako bonus je zde vlhký provoz, který zvládne odstranění menších a středně velkých nečistot z podlahy. Díky HEPA filtru se vysavač hodí i pro alergiky. Vysavač vás nebude rušit hlasitým chodem a ani nebude mít problém se zdoláváním běžných překážek. Po celou dobu testování běžel bez jediného zaváhání přesně tak, jak by se od plnohodnotného pomocníka očekávalo.

Robotický vysavač Niceboy Charles ION i4 koupíte zde >>