Jste milovníky kávy a chtěli byste v horkých měsících vyzkoušet něco osvěžujícího? Připravili jsme pro vás pět tipů na snadnou přípravu studených kávových nápojů, které vás určitě ochladí.

Ledové latte

Začneme tím nejsnadnějším a zároveň nejoblíbenějším nápojem. Jde o všem dobře známé caffé latte.

Do vyšší sklenice o objemu cca. 300 ml vsypte zhruba 6 kostek ledu. Ty zalijte chlazeným mlékem (ideálně plnotučným). Následně do sklenice nalijte espresso. Nápoj je připraven ke konzumaci.

Ledové cappuccino

Klasické cappuccino zná jistě každý. Pro zchlazení si ale můžeme připravit jeho studenou alternativu. Ta se neliší jen teplotou, ale i způsobem přípravy.

Pro přípravu použijeme 200 ml sklenici, kterou do tří čtvrtin naplníme plnotučným mlékem. Připravíme si espresso, které rozmixujeme v mixéru spolu se 3-4 kostkami ledu. Mixujeme do doby, než získáme konzistenci jemné pěny. Tuto pěnu pak po jednotlivých lžičkách dávkujeme do sklenice s mlékem. Můžete pozorovat, jak se expresso odděluje od mléka.

Frappé

Tento původem řecký nápoj patří mezi kávovými drinky ke stálicím. Oproti ostatním receptům se liší použitím instantní kávy, kterou mnoho kávových gurmánů považuje za podřadnou. Abychom ale dodrželi původní recepturu, je použití této varianty naprostou nutností.

Rozmíchejte 2 čajové lžíce instantní kávy spolu se studenou vodou. Do směsi přidejte 4 kostky ledu. Vše rozmixujte ručním mixérem. Pomocí mixéru či shakeru vyšlehejte vzniklý nápoj do pěnové konzistence a přidejte mléko. Podávejte ve vyšší sklenici. Pokud chcete své frappé ještě vylepšit, lze do něj přidat zmrzlinu, skořici, koriandr, strouhanou čokoládu, případně šlehačku. Fantazii se meze nekladou.

Frappé
Frappé

Caffé freddo

I tohle je oblíbená verze ledového kávového nápoje. Je odvozena od již zmíněného řeckého frappé, jediným rozdílem je to, že namísto instantní kávy je zde použito kvalitnější espresso.

Do nádoby vlijte espresso. Následně k němu přidejte 100 ml mléka. Do směsi vložte 3-4 kostky ledu. Vše důkladně rozmixujte a přelijte do vyšší sklenice. Ideální požitek z pití nápoje získáte použitím brčka.

Espresso tonic

Pokud jste o tomto nápoji ještě neslyšeli, jistě se podivujete nad touto nezvyklou kombinací. Vězte ale, že výsledek vás překvapí a zcela novou a chuť tohoto nápoje si zamilujete.

Do sklenice vlijte 0.3 l tonicu. Přidejte několik kostek ledu. Připravte si espresso- ideálně do nádobky, ze které se snadno přelévá. Několikrát ho promíchejte a opatrně začněte vlévat na led. Výsledek je nejen velmi chutný, ale i esteticky neobvyklý. Obě vrstvy by se totiž měly od sebe oddělit, kdy spodní část sklenice bude průhledná díky tonicu a horní tmavá díky kávě.

Pro dokonalé espresso

Pro všechny nápoje, mimo originálního řeckého frappe, budete potřebovat jako základ kvalitní espresso. Toho docílíte za použití dobrého kávovaru. Je jedno, zda se rozhodnete pro „automat“ nebo „pákovku“. Samozřejmě nesmíme vynechat ani úplný základ v podobě kvalitní kávy. Vše zmíněné najdete v nabídce našeho eshopu. Přejeme příjemné kávové zážitky!

Zobrazit nabídku kávovarů a káv >>