Konec února byl, jak se již u Samsungu stalo tradicí, ve znamení představení nové rodiny Samsung Galaxy S, která pro letošek nese označení S20, S20+ a S20 Ultra. Prvně jmenovaný kousek jsme si vzali k otestování, takže se mu podíváme na zoubek. Zmíníme však i jeho bratříčky.

Vizuální změny

Galaxy S20 oproti předchozí S10 nejen v názvu přeskočil deset čísel v řadě, ale přišel i s řadou inovací. Na první pohled jsou patrné změny v designu, kdy výřez pro selfie kamerku se již nenachází v horní pravé části, ale došlo k jeho zmenšení a přesunutí do středu. Výrazně se pak zmenšila spodní brada telefonu, který nyní působí dojmem, jako byste v ruce drželi jen samotný displej. Na zadní straně došlo k přeskupení čoček fotoaparátů do obdélného boxu na levé straně. Toto uspořádání je pro Samsungy z letošní modelové řady poznávacím znamením. Levý bok telefonu pak zůstal bez tlačítek, na pravé straně najdete ovládání hlasitosti a zapínací tlačítko. Zmizel i 3.5 mm Jack.

Ve znamení špičkové techniky

Jak se na vlajkový model sluší a patří, k dispozici je to nejvýkonnější a nejlepší, co se do telefonu dalo „nacpat“. Čelní straně vévodí u S20 6.2“ AMOLED displej s rozlišením až 3200 x 1440 bodů. Hlavním lákadlem je pak zobrazovací frekvence 120 Hz, která je k dispozici u rozlišení Full HD. Díky ní je zobrazení a rychlé procházení telefonem ještě plynulejší. S20+ pak nabídne impozantní úhlopříčku 6.7“, našlapaná varianta S20 Ultra atakuje velikost tabletů s úhlopříčkou 6.9“.

Brutální výkon přináší kombinace procesoru Samsung Exynos 990, 8 GB RAM, a rychlé interní paměti o kapacitě 128 GB. Model S20 Ultra pak nabídne až 16 GB RAM a 512 GB úložiště. U modelů S20 a S20+ nechybí rychlé nabíjení až 25 W (bezdrátově 15 W) a Ultra se nabíjí až 40 W.

Pozadu samozřejmě nezůstaly ani fotoaparáty, které jsou jedním z hlavních taháků. U S20 a S20+ mají stejné parametry: Najdete zde trojici snímačů. 12 mpx širokoúhlý, 12 mpx ultraširokoúhlý a 64 mpx objektiv s 3x optickým zoomem. Díky technologii Super Resolution Zoom se dostanete až na třicetinásobné přiblížení. U modelu S20+ je navíc přítomen i snímač hloubky ostrosti pro ještě efektnější rozmazání pozadí. Selfie kamerka je v obou případech obdařena 10 mpx. U S20 Ultra proběhla na poli fotoaparátů doslova revoluce. Posuďte sami: 109 mpx širokoúhlý, 12 mpx ultraširokoúhlý a 48 mpx fotoaparát s teleobjektivem, který je vybaven desetinásobným optickým zoomem a díky technologii Super Resolution Zoom se dostanete až na stonásobné přiblížení. Nechybí ani snímač hloubky ostrosti a 40 mpx selfie kamerka.

Zpět k testované S20

U naší S20 nás mile potěšil protáhlejší poměr stran displeje a jeho minimální rámečky. Přístroj tak skvěle padne do ruky a snadno dosáhnete prstem i do jeho horní části. Došlo také k výraznému zmenšení zaoblení boků displeje. Tento prvek je stále efektní, ale nyní už nedochází k nechtěným dotekům. Pochválit také musím umístění zamykacího tlačítka, opět je skvěle dostupné prstem. Co se týče ergonomie a designu, je vše na jedničku s hvězdou a pochválit musím i šedou barevnou variantu testovaného telefonu. Je ideální pro ty, pro které jsou různé třpytivé gradienty moc extravagantní a naopak černá až moc obyčejná.

Kolik vydrží?

Slabinou „nepluskových“ Galaxy S bývala baterie. „Esdvacítka“ disponuje baterkou o kapacitě 4.000 mAh, které nechybí již zmíněné rychlonabíjení ani bezdrátové nabíjení. Tohle jsou funkce, na které jsou uživatelé vlajkových Samsungů zvyklí a život bez nich by si už nedokázali představit. Jak je na tom tedy s výdrží? Zde dost záleží na uživateli. Pokud zapnete 120 Hz, což je hlavním tahákem telefonu, baterie mizí vcelku rychle a životnost je srovnatelná s předchozí S10. Pokud se spokojíte s 60 Hz a Full HD, zvládne telefon s průměrným používáním i dva dny. S nejvyšším rozlišením, kde 120 Hz nejde aktivovat, pak telefon přežije jeden a půl středně náročného dne. Vzhledem ke kompaktním rozměrům telefonu jsou to více než solidní hodnoty.

Co potěší?

Co se týče zvuku, zde Samsung opět exceluje. Dvojice reproduktorů zaručí výborný přednes zvuku, navíc doplněný o Dolby Atmos. Stejně jsou na tom sluchátka AKG, která jsou, jako již tradičně, součástí balení. Tentokráte jsou však vybavena konektorem Micro USB, protože Jack chybí. Osobně jej ale nepostrádám a beru to tak, že ušetřené místo poskytlo navíc pár miliamperhodin kapacity baterie k dobru.

Samozřejmostí je také zvýšená odolnost s certifikací IP68. Telefon bez problémů zvládnul testovací vykoupání v bazénu i lázeň v umyvadle. Zvýšená odolnost fungovala u Samsungu už od S7 na jedničku s hvězdičkou.

Uživatelská nadstavba se Samsung vydařila a mohu ji zhodnotit jako jednu z nejlepších mezi Android telefony. Prostředí je plynulé, přehledné a má propracovaný tmavý mód, který je v kombinaci s AMOLED displejem nejen hezký, ale i praktický z důvodu úspory energie.

Jak fotí?

Na tohle čekala většina fanoušků technologií asi nejvíce. Za mě mohu říci, že se čekání vyplatilo. Za dobrých světelných podmínek můžete očekávat špičkové fotografie, což už ostatně platilo i u předchozího modelu S10. V tomto směru není telefonu co vytknout, ať už se bavíme o hlavním širokoúhlém snímači, tak o ultraširokoúhlém objektivu. Navíc je zde zoomová čočka, která ve spojení s pokročilou technologií dokáže přiblížit snímaný objekt až třicetinásobně. Při nejvyšším přiblížení samozřejmě již dochází ke zkreslení, ale fotky se stále dají použít. Za mě největší překvapení se koná za zhoršených světelných podmínek a v noci, kde dosud v podstatě bez větší konkurence kraloval konkurenční Huawei. U „esdvacítky“ se však karta obrací a fotoaparát za tmy předvádí doslova zázraky. Od předchozího modelu v tomto ohledu ušel Samsung mílový krok.

Co se týče předního selfie snímače, zde nepozoruji oproti předchůdci ve kvalitě selfíček rozdíl. Můžete tedy počítat s velmi kvalitními fotkami, ke kterým nemám výhrady.

Ve videu byly Galaxy S odjakživa přeborníky. To platí i o S20. Spolehnout se můžete na optickou stabilizaci, a pokud dostanete chuť, můžete pořídit videozáznam v rozlišení až 8K. Otázkou zůstává, kolik uživatelů reálně takové rozlišení využije a mít výsledné video v plné kvalitě na čem zobrazit.

Sečteno a podtrženo

Samsung Galaxy S20 je hrdým nástupcem svých předchůdců. Nabízí špičkové zpracování, design a ty nejvyšší technické specifikace. Samozřejmostí je certifikace odolnosti IP68, propracované uživatelské rozhraní, aktuálně nejlepší displej na trhu a skvěle fungující soustava fotoaparátů, které vynikají svou univerzálností.

Abychom jen nechválili, pak musíme zmínit, že stále existuje malá skupina těch, kterým bude chybět 3.5 mm Jack. Hodně uživatelů se také ptá, proč nelze obnovovací frekvenci 120 Hz použít i u nejvyššího rozlišení. Odpověď je jednoduchá. Víte, jak by se to projevilo na baterii? Nabíjeli byste cca. 2x denně. I při rozlišení Full HD a zapnutém 12 Hz zobrazení baterie mizí vcelku rychle, ale nebojte se, jak jsem již psal, jeden pracovní den s vámi díky své kapacitě 4.000 mAh vydrží.

Pokud chcete mít to nejlepší, co je k dispozici, potrpíte si na pocit „prémiovosti“ a z jakéhokoli důvodu netíhnete k iPhonu, je Samsung Galaxy S20 jasnou volbou. Za své peníze dostanete nejnovější technikou prošpikovaný telefon v krásném „balení“. A víte, že pro letošek model Samsung Galaxy S20 při svém uvedení na trh zlevnil oproti loňsku o tisícovku na 22.990 Kč, varianta „plus“ pak vyjde na 25.990 Kč a vrcholový model S20 Ultra startuje na 34.990 Kč.

Náhledy fotografií z telefonu

Širokoúhlý snímač, denní světlo

Ultraširokoúhlý snímač, denní světlo

30x zoom, denní světlo

Noční režim, noc

Noční režim, noc s protisvětlem

Interiér, širokoúhlý snímač

Zobrazit nabídku Galaxy S20 >>