Sušičky na prádlo se staly praktickým doplňkem mnoha domácností. Vyhnete se díky nim zdlouhavému sušení prádla, na což potřebujete nejen dostatek prostoru, ale i pevné nervy. Sušičky se stávají cenově dostupnějšími, a tak si ji může dovolit opravdu každý. Jak ale vybrat tu pravou?

Jaké jsou hlavní výhody sušiček?

Hlavní devizou sušiček prádla je velká úspora času, prádlo je navíc krásně voňavé a hebké i bez použití aviváže. Mnohé sušičky mají speciální programy pro alergiky. Díky tomu je prádlo zbaveno alergenů a mikrobů.

Nebaví vás žehlení? Po vytažení ze sušičky většinu prádla můžete rovnou složit do skříně. Při sušení dojde k odstranění nežádoucích částic, jako jsou třeba chlupy, vlasy či žmolky. Některé sušičky nabízejí program pro osvěžení prádla, kdy nedochází k samotnému sušení, prádlo je jen „provětráno“.

Výhradně přední plnění

Sušičky, které jsou aktuálně dostupné na trhu, mají výhradně přední plnění. Nesetkáte se tak s modelem, do kterého by se prádlo vkládalo z horní části. Pokud tedy potřebujete ušetřit místo, lze takovou sušičku postavit za použití speciálního mezikusu přímo na vaši stávající pračku. Pro ty, kteří nemají místa na rozdávání, existují tzv. „dva v jednom“, tedy pračky s vestavěnou sušičkou. Jejich efektivita není samozřejmě taková, jako u oddělených přístrojů, i tak ale představují zajímavou alternativu, pokud se smíříte s méně sušícími programy, vyšší spotřebou energie a menším objemem prádla.

Jaké typy sušiček máme?

Nejrozšířenějším a cenově dostupným řešením jsou kondenzační sušičky. Princip jejich fungování je snadný: během sušení se horká pára, vznikající při sušení, proměňuje na vodu, která je ukládána do zásobníku nebo vedena přímo do odpadu.

Pokud používáte sušičku častěji, vyplatí se vylepšená varianta – kondenzační sušička s tepelným čerpadlem, která využívá zbytkové tepla k dalšímu sušení. U těchto typů pak klesá spotřeba až o 50 % při stejné účinnosti. Tento způsob je také šetrnější k vašemu oblečení.

LG RC82EU2AV4W

Pokud nemáte rádi žehlení a požadujete, aby oblečení bylo po sušení co nejméně pomačkané, zvolte parní kondenzační sušičku. Prádlo je zde vysoušeno horkou párou, což je zdaleka nejšetrnější způsob. Navíc zmizí pomačkání a tato sušička umí jako bonus odstranit zápach i ze suchého oblečení.

AEG AbsoluteCare T8DBG47WC

Kterou tedy vybrat?

Při výběru té správné sušičky se rozhodujte nejen podle ceny, ale také podle požadovaných vlastností, počtu programů, použité technologie, ale i energetické náročnosti. Je známo, že sušičky samy o sobě mají vyšší nároky na spotřebu energie. Dobře si tedy prostudujte energetické štítky, protože ušetřená částka při nákupu základního modelu se může značně prodražit v provozních nákladech.

Beko DH 8534 CSRX

Zobrazit nabídku sušiček >>