Chytrý telefon Samsung Galaxy S21 je na trhu sice už nějaký pátek, ale nyní, když je jeho pořízení díky slevovému kódu ještě výhodnější, jsme se rozhodli, že jej pro vás otestujeme. Od uvedení telefon prošel řadou aktualizací, které vylepšily jeho výkon a odstranily některé chyby.

Základní představení a co se změnilo

Galaxy S21 je logickým pokračovatelem (poněkud nepovedené) loňské řady S20. Uživatelé, kteří se o svět mobilních telefonů zajímají, jistě vědí o problémech, které předchozí model provázely. Vše bylo spojeno s ne příliš vydařeným procesorem Exyons 990, který se nadměrně přehříval a doslova vysával baterii. Telefon ve výsledku nevydržel ani jeden celý den. Právě na odstranění této slabiny se Samsung s uvedením nové S21 zaměřil. Bohužel evropští uživatelé opět nedostali procesor Snapdragon, ale nová řada Exynos 2100 eliminovala všechny chyby svého předchůdce. U Galaxy S21 se tedy přehřívání bát nemusíte, o výdrži na baterii si povíme něco v samostatném odstavci.

Mimo změny procesoru došlo ke kompletnímu přepracování designu. Opticky se změnil modul fotoaparátu, zmizel zakřivený displej, skleněná záda nahradil u S21 vysoce kvalitní matný plast. Odporoučel se také slot na paměťovou kartu a z prodejního balení se odstěhovala nabíječka. Zatím to zní vcelku smutně, že ano? Zdání ale klame a již nyní můžu říci, že meziroční evoluce (protože revolucí se to nazvat nedá) nebyla krokem špatným směrem.

Hezky sedí v ruce

Bavíme se o nejmenším Galaxy S21 bez „plusu“ a bez „ultra“ v názvu. Můžeme tedy počítat s 6.2“ displejem s minimálními rámečky a velice tenkým tělem. To zaručí skvělý úchop v ruce a možnost nosit telefon v kapse bez pocitu, že sebou nesete tablet. Matná záda nekloužou a nehromadí otisky. Rámečky telefonu zůstaly stejně jako loni kovové a při držení příjemně chladí. Celkově působí použité materiály velmi příjemně a prémiově, tedy přesně tak, jak u telefonu této (cenové) kategorie člověk očekává. A když by S21 náhodou z ruky vyklouzla do vody, nic by se nemělo stát, protože je přístroj vybaven odolností proti vodě a prachu IP68.

Displej jedna báseň

Spousta uživatelů si stěžovala, že došlo k narovnání displeje a snížení maximálního rozlišení na Full HD+. Díky tomu považovali modelovou evoluci za krok zpět. Jedna věc jsou údaje na papíře, druhá pak zážitek z reálného používání. Ve skutečnosti je rovný displej vhodnější při pořizování a prohlížení fotografií. Při náhledu nedochází k deformaci obrazu v krajních částech a vy tak máte k dispozici větší reálně použitelnou plochu. Eliminovány jsou rovněž nechtěné náhodné doteky.

Co se týče snížení maximálního možného rozlišení z Quad HD na Full HD, pak je to otázkou priorit. Na 6.2“ displeji není při běžném používání rozdíl téměř patrný. Druhou věcí je fakt, že předchozí model S20 nabízel Quad HD při obnovovací frekvenci 60 Hz. Pokud jste chtěli rychlých 120 Hz, museli jste nastavit rozlišení právě na Full HD. Většina uživatelů (včetně mě) pak dala přednost menšímu rozlišení s rychlejší obnovovací frekvencí, což je naprosto pochopitelné, protože uživatelský zážitek při rychlém obnovování je návykový a věřte, že po delším používání 120 Hz už byste zpět na 60 Hz jít nechtěli.

Oproti loňsku zde byla poprvé použita technologie proměnlivé obnovovací frekvence, která má za účel šetřit baterii. Když je na displeji zobrazován statický obsah, nebo cokoli, co nevyžaduje rychlé obnovování, obnovovací frekvence se rapidně sníží a tím se prodlužuje výdrž na jedno nabití.

Když už jsme u toho displeje, změnila se také ultrazvuková čtečka otisků prstů za druhou generaci, která slibuje rychlejší odemykání a možnost použití i mokrého prstu. Ověřeno v praxi – ano a třikrát ano, funguje to naprosto spolehlivě, rychle a s vlhkostí měl Samsung pravdu. Za mě obrovský pokrok a odemykání je nyní konečně oproti S20 příjemné a pohodlné.

Posledním parametrem displeje je pak svítivost na slunci. Zde nemám jedinou výtku. Stejné to bylo i u jeho předchůdce. Displeje prostě Samsung umí a i na přímém slunci nemáte problém s čtením textu i prohlížením fotografií.

Výkon a výdrž baterie

Pokud si pořídíte S21, nemusíte se obávat, že by byl problém s během jakékoli aplikace. Rozjedete prostě vše – hry na nejvyšší detaily, aplikace všeho druhu – bez sebemenšího zaváhání. Rychlost uživatelského rozhraní je blesková a bez jediného záseku. Vše na jedničku s velkou hvězdou. Ostatně co jiného by také člověk čekal od vlajkového telefonu s nejsilnějším procesorem a rychlými 8 GB RAM.

Výdrž a nabíjení už ale tak chválit nebudu. Pochopitelně, oproti S20 došlo k výraznému zlepšení, telefon nyní s odřenýma ušima vydrží celý den náročnějšího uživatele a pravidelně ho s 5% před spaním „ukládám“ na nabíječku. Ano, nešetřím ho a permanentně používám Always On displej a 120 Hz. Když jsme u té nabíječky, tu Samsung, jak jsem již zmínil výše, do balení z ekologických důvodů nepřibalil. Každý přeci má doma nějaký ten nabíjecí adaptér, který může použít. To je sice pravda, také vlastním tři nabíječky, ale světe div se, žádná z nich nepodporuje protokol Samsung Super Fast Charging s rychlostí 25 W, což je mimochodem maximální možná rychlost, kterou lze telefon nabíjet. Zde oproti Android konkurenci Samsungu trošku ujel vlak a již nyní kolují zprávy o tom, že na příští rok se chystá výrazná inovace tohoto parametru. Abych ale neodbočil od původní myšlenky, pokud chcete nabíjet alespoň zmíněnými 25 W, nevyhnete se koupi nabíječky s podporou Super Fast Charging. V opačném případě se budete muset spokojit s 10 – 15 W, které vám poskytnou všechny ostatní nabíječe. Nesmím zapomenout na podporu bezdrátového (i reverzního) nabíjení, které zde samozřejmě nechybí.

A teď ty foťáky

Fotí S21 dobře? Ne. Fotí naprosto skvěle. V pauze mezi S20 a S21 jsem měl možnost používat vlajkové telefony OnePlus, Motorola a Sony. Byť jsem byl s mnoha parametry velice spokojen, „něco“ mi u nich prostě chybělo. A to něco jsou foťáky, které Samsung ve svých vrcholových řadách prostě umí. Nečekejte nějaký drastický posun oproti už tak skvěle fotící S20, ale k určitým vylepšením (především softwarovou cestou) zde došlo. Vylepšila se postprodukce fotek, ke které mimo jiné přispěl i nový výkonnější procesor. Určité změny doznala také fotoaplikace. Pokud se po uvedení telefonu čas od času z odborných recenzí ozývala drobná kritika, tak po půl roce a několika velkých aktualizacích si není na co stěžovat. Samotné senzory fotoaparátů (12 mpx hlavní, 12 mpx širokoúhlý, 64 mpx výřezový zoom) zůstaly oproti loňsku totožné bez jediné změny. Tak stejně mohu pochválit kvalitu videa. Nebudeme zde řešit (zatím nepotřebné) 8k, ale čistě subjektivní pocit z kvality videa a jeho zvuku. Zde je vše naprosto v pořádku a snad kromě iPhonů, které video umí prostě lépe, Samsung jen těžko hledá konkurenci.

Sečteno a podtrženo

Vyplatí se i po půl roce na trhu koupit Samsung Galaxy S21? Ano. Tedy se slevovým kódem. Varianta se 128 GB paměti, která většině uživatelů bohatě postačí, nyní stojí v oficiální CZ distribuci 22.490 Kč. Po celý srpen vám bude z této ceny odečteno po zadání kódu SMX2500 ještě 2.500 Kč. Telefon tedy pořídíte za 19.990 Kč. Za tuto cenu získáte perfektní fotoaparáty, krásný design, za který se výrobce v roce 2021 nemusí stydět, špičkový displej se 120 Hz, kompaktní tenké tělo, odladěný systém, maximální výkon, tři roky softwarové podpory od výrobce a jako bonus voděodolnost IP68. Drobnou vadou na kráse může být průměrná výdrž na jedno nabití a chybějící nabíječka v balení, ale to se dá do jisté míry tolerovat.

Po osobní zkušenosti nezbývá, než koupi za tuto zvýhodněnou cenu rozhodně doporučit.

Zobrazit nabídku telefonů řady Galaxy S21 >>