Myčka nádobí může být skvělým pomocníkem, obzvláště pak v početnějších domácnostech. Po obědě díky ní odpadají hádky na téma „kdo umyje nádobí“. Ono ale ani samotné použití myčky není bezpracné, nádobí se do ní totiž samo nenaskládá. A abyste dosáhli optimálních výsledků, na jeho správném uložení velice záleží. Více si o tom povíme v následujících řádcích.

Vše má své místo

V myčce se nachází rošty, koše a přihrádky, které mají svůj význam a určení. Jejich umístění se liší podle modelu, výrobce, ale i velikosti myčky. Pokud toto vnitřní vybavení použijete správně, můžete ušetřit nejen čas, ale především energii i mycí prostředky. Správným rozložením nádobí navíc předejdete zbytkovým nečistotám, které při nesprávném uložení mohou na nádobí po mytí zůstat.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma čistič, kuchyňské vybavení, kuchyňský spotřebič Základová fotografie

Kde co patří?

Objemné nádobí, jako jsou například hrnce, pánve a pekáče, patří do spodní části. Lehčí nádobí má naopak své místo v horní části myčky. Rošty jsou určeny pro vkládání talířů a táců. Ty vkládáme nastojato. Pokud máme více talířů o různých rozměrech, je vhodné je proložit tak, aby se střídaly v pořadí „malý – velký – hluboký – mělký“.

Lžíce a příbory mají své místo v košících, přičemž se vkládají rukojetí dolů. A pokud si chcete usnadnit manipulaci po umytí, určitě doporučíme vložit do jednotlivých košíků (pokud jich máte v myčce dostatek) jednotlivé druhy „pospolu“, takže zvlášť lžíce, vidlice a nože.

Své místo mají v myčce také sklenice, šálky a hrníčky, které se vkládají taktéž do horní části myčky, kde najdete plastové držáky pro uchycení, případně skládací mřížky pro opření. Do těchto pak místíte sklenice nastojato. Další menší nádobí, jako jsou například misky, pak může vyplňovat volný prostor mezi zmíněnými segmenty. Základní pravidlo zní, že se tyto kousky vkládají vypouklým dolů, jinak se tam hromadí voda.

Jakmile máte myčku naplněnou, vždy zkontrolujte, že se otočná ramena mohou volně otáčet. Také si ověřte, že se mohou úplně otevřít přihrádky na mycí prostředky. Pokud je něco blokuje, nebudete s výsledkem práce myčky spokojeni.

bezplatná Základová fotografie zdarma na téma čistota, jídlo, kuchyňské vybavení Základová fotografie

Co do myčky nepatří?

Abyste předešli poškození nádobí, či samotné myčky, rozhodně do ní určité předměty nepatří.

  • Keramika bez kvalitní glazury (hrozí popraskání)
  • Skleničky, které nejsou výrobcem určeny k mytí v myčce
  • Plasty, které nejsou určeny do myčky (mohou po mytí ztratit svůj tvar)
  • Dřevěné předměty (absorbují zápach a čisticí prostředky)
  • Nádobí s teflonovým povrchem (teflonová vrstva se mytím v myčce znehodnocuje)
  • Kuchyňské nože (mytím v myčce dochází k postupnému otupení ostří)
  • Zlacené, ručně malované nádobí nebo populární dárkové hrníčky s nápisy a obrázky (zdobení se mytím v myčce postupně smyje)
  • Hliníkové, stříbrné a měděné nádobí (čisticí prostředky tyto materiály poškozují)
H-DISH 500 HDIN 4D620PB/E | Myčky nádobí | Hoover

Jakou zvolit teplotu?

Teplota mytí je velice důležitá. Ovlivní nejen výslednou kvalitu mytí, ale také spotřebu energie, na což v dnešní době hledí čím dám tím více domácností.

  • 40 °C se hodí pro lehce znečištěné nádobí, například pro talíře a sklenice po studené snídani.
  • 50 °C představuje kompromis mezi kvalitou mytí a spotřebou energie. Většina výrobců čisticích prostředků tuto teplotu doporučuje jako optimální pro běžně znečištěné nádobí.
  • 60 °C je vhodné použít v případě, že běžně znečištěné nádobí bylo v myčce uloženo již déle než jeden den.
  • 70 °C pak používáme na umytí opravdu silně znečištěného nádobí, například pekáče z trouby či dlouho uloženého nádobí se zaschlými nečistotami.

Vyberte si svou novou myčku zde >>>