Zeleninové a ovocné šťávy nebo smoothie jsou trendy a in, ale hlavně jsou zdravé a ve většině případů i moc a moc dobré. A jak diváci primácké show „Prostřeno“ dobře ví, počítá se jen to, co je uděláno doma 😉 Dnes není problém si to správné udělátko koupit, jen je třeba se dobře zorientovat v nabídce.

Potřebuji odšťavňovač, nebo smoothie maker?

Hlavní rozdíl mezi smoothie makerem a odšťavňovačem spočívá ve výsledném produktu. Odšťavňovač ovoce a zeleninu lisuje a následně filtruje tak, že výsledkem je čistá šťáva bez dalších složek, neboli džus. Smoothie maker ovocný nebo zeleninový obsah rozmixuje a vytvoří nápoj, který obsahuje díky dalším částem, jako jsou např. slupky a rozmixovaná jádra, vlákninu.

Více o smoothie makerech si můžete přečíst v našem návodu: Jak vybírat smoothie makery?

Z čeho vybírat?

Odstředivé odšťavňovače

Odstředivé odšťavňovače jsou pro vás jasnou volbu, pokud vám jde o rychlost. Ovoce a zelenina je nakrouhaná díky otočným nožům, které jsou součástí rotujícího síta. Hlavní roli v odšťavňování hraje odstředivá síla, která z ovoce odstřeďuje šťávu díky rychlé rotaci. Jsou vhodné pro běžné suroviny, naopak se nehodí pro bobuloviny či listovou zeleninu.

SENCOR SJE 741 - 0

Výhody:
+ Blesková rychlost
+ Dobrá výtěžnost u běžných surovin
+ Nižší pořizovací náklady

Nevýhody:
– Náročnější udržba
– Méně kvalitní šťáva
– Nevhodné pro bobuloviny a listovou zeleninu

 

Šnekové odšťavňovače

Šnekové odšťavňovače pracují ve dvou fázích. Suroviny nejdříve zpracuje otočný šnek. Ve druhé fázi jsou rozmělňovány ještě jednou, jemněji a zároveň je hmota protlačována sítem.  Výtěžnost je o 10 – 20 % vyšší než u odstředivých odšťavňovačů. Celý proces probíhá ve velmi nízkých otáčkách a při výrazně nižších teplotách, čímž suroviny neztrácejí vitamíny a enzymy.

Sencor SSJ 4041 - 0

Výhody:
+ Univerzálnost
+ Dobrá výtěžnost u běžných surovin
+ Možnost odšťavňování listové zeleniny i bobulovin
+ Jednoduchá údržba
+ Kvalitní šťáva

Nevýhody:
– Nízká rychlost
– Vyšší pořizovací cena

Na jaké parametry se zaměřit?

Výkon motoru

Jeden z nejdůležitějších parametrů. Síla motoru má vliv na výtěžnost, na celkovou dobu nepřerušované práce. Pokud budete přístroj používat často a na tvrdou zeleninu a ovoce, pak by výkon motoru měl překročit 800 W. Také doporučujeme motory se dvěmi rychlostmi – vyšší rychlost se používá na tvrdou zeleninu a ovoce, nízké otáčky pak zase na měkkou, jako je ananas, bobuloviny, kivi nebo meloun.

Materiál síta

Spolu s výkonem motoru nejdůležitější parametr. Kvalitní síto má přímý vliv na výtěžnost. Doporučujeme se zaměřit na filtry z mikrosíťoviny, přičemž platí, že čím více mikrootvorů, tím lépe. Naopak nejhorším materiálem jsou síta z děrovaného plechu.

Velikost a tvar plnícího otvoru

Tento parametr nám určuje, jak časově náročná bude příprava veškerých surovin k odšťavňování. Na druhou stranu také velký vstupní otvor předpokládá vyšší výkon motoru, a proto i vyšší cenu.

Velikost nádoby na odpad

Velikost nádoby na dužinu určuje délku nepřetržité práce. Nádoba může být umístěna mimo vlastní přístroj, což ulehčuje vlastní práci, na druhou stranu se může nádoba nechtěně vysypat nebo může odpad vypadávat mimo. Zabudovaná nádoba pak předpokládá při vyprazdňování rozložení přístroje.

Velikost nádoby na džus

Některé přístroje se nedodávají s vlastní nádobou, musíte použít vlastní. Výhodou je, pokud dodávané nádoby jsou opatřeny víčkem pro skladování, popřípadě oddělovačem pěny, která může vznikat při práci.

Hlučnost

Každý člověk ocení odšťavňovač s tichým chodem.