Zavařování má v našich končinách mnohaletou tradici. Jedná se oblíbený způsob uchovávání potravin, se kterým měly zkušenosti už naše prababičky. I do tohoto odvětví dorazila moderní technika, díky které je zavařování ještě snadnější.
Jak to funguje?
Elektrický zavařovací hrnec je v podstatě velká nádoba, která je vybavena topným tělesem, termostatem a ovládacími prvky, díky kterým lze snadno nastavit potřebné vlastnosti. V praxi to funguje tak, že do hrnce napustíte vodu, zvolíte si teplotu, kterou má hrnec hlídat, a dobu, po kterou má zavařovací hrnec tuto teplotu udržovat. Vyhnete se tedy složité regulaci a riziku, že zavařeniny převaříte, nedovaříte nebo že vám vyvře voda. Nemusíte tedy u hrnce celou dobu stát a proces hlídat. Elektrické hrnce vynikají i svým velkým objemem, díky kterému lze do hrnce vložit více zavařovacích sklenic najednou, což je další velké usnadnění práce.
Podle čeho vybírat?
Základním parametrem je celkový objem elektrického zavařovacího hrnce. Je dobré si před koupí říct, jaké množství ovoce nebo zeleniny si přejete zavařovat. Obvyklou kapacitou je 27 litrů. Do takového hrnce se pak pohodlně vejde až 22 zavařovacích sklenic najednou.
Dalším parametrem je materiál, ze kterého je hrnec vyroben. Můžeme setkat buď se smaltovými, nebo nerezovými modely. Smaltové varianty jsou o poznání levnější, oproti tomu nerezové provedení nabízí snadnější údržbu a delší životnost.
Při výběru vhodného zavařovacího hrnce nezapomeňte zohlednit i celkový příkon spotřebiče. Obecně platí, že čím větší tato hodnota udávaná ve Wattech (W) je, tím plynulejší a rychlejší proces zavařování bude. Obecně lze doporučit spotřebiče o příkonu 1800 W a vyšším.
Ovládací prvky hrají také pro mnoho uživatelů důležitou roli. Můžete sáhnout po hrnci s analogovým ovládáním, kdy požadované hodnoty snadno navolíte otočnými regulátory. Tuto variantu můžeme doporučit především pro starší lidi, kteří si nepotrpí na technické vymoženosti a preferují jednoduchá řešení. Oproti tomu na trhu najdete hrnce s digitálním displejem, na kterém si pomocí tlačítek navolíte potřebné hodnoty. Výhodou tohoto řešení je větší přesnost nastavení.
Při výběru myslete také na bezpečnost. Je žádoucí, aby byl hrnec dostatečně těžký, čímž se vyvarujete jeho nechtěnému převrhnutí. Moderní zavařovací hrnce jsou zároveň vybaveny ochrannými mechanismy, které je chrání proti vyvření vody a hlídají její dostatečné množství. Zároveň mají zabudovánu pojistku proti nechtěnému zapnutí bez vody.
Některé hrnce jsou vybaveny extra výpustí ve spodní části. Takové hrnce lze mimo zavařování použít třeba i k výdeji teplých nápojů, kdy v něm snadno udržíte horký čaj nebo třeba svařené víno. I bez této výpustě se dají takové hrnce použít k výdeji pokrmů, které budou udržovány v konstantní teplotě, např. polévky, guláše a podobné.
Na kolik takový hrnec vyjde?
Základní smaltové modely zavařovacích hrnců začínají na hranici 1.600 Kč. Nutno říci, že i tyto dostupné modely dobře poslouží pro většinu běžných uživatelů. Pokud si však připlatíte dalších zhruba 500 – 1000 Kč, získáte odolnější nerezové zpracování s lepším systémem ovládání a snadnější manipulací. Sečteno a podtrženo, pokud rádi zavařujete, koupě zavařovacího hrnce se Vám rozhodně vyplatí.